Slatki, slani i voćni doručak

Credit:mpessaris

Slatki, slani i voćni doručak

Slatko kuvano žito

Mada ga najčešće pripremamo za razne svečane prilike, zaboravljamo da žito može biti i svakodnevna hrana. Radi ekonomičnijeg kuvanja, potopite ga na nekoliko sati ili ga skuvajte kao naše bake – pustite vodu sa žitom neka ključa na kratko, pa lonac umotajte u nekom toplom kutku preko noći. Za moderne domaćice, taj deo može da obavi pretis-lonac. Ujutru razdelite žito na porcije, a višak slobodno zamrznite. I odmrznuto, žito će biti veoma ukusno. Začinite svoj doručak žutim šećerom ili medom, dodajte cimet a ako volite takvu kombinaciju, možete dodati i neko voće. U teglici ili plastičnoj posudi koja se hermetički zatvara, možete ga lako poneti i na posao. Umesto pšenice, možete skuvati i ljušteni ječam koji je izuzetno ukusan i zdrav.

Palenta s povrćem

Proširite vidike i kad je reč o palenti. Brzo se kuva i kao ukusna podloga otvara mogućnost beskrajnog kombinovanja. Šnite kuvane palente poslužite sa dinstanim graškom i šargarepom, a ako volite mediteranski miks, prelijte loptice palente sokom od paradajza i pospite origanom i peršunom.

Slatki, slani i voćni doručak

Voćna salata s povrćem

Mešanje rukole, rotkvica, crnog luka i kupusa sa pomorandžama, orasima i bananom doneće vam novi gastronomski užitak! Izaberite voće i povrće koje najviše volite, operite ga i oljuštite pa ga blago posolite i začinite mešavinom meda i limunovog soka. Odlično će se uklopiti i cvekla, bareni krompir, šargarepa…

(Sensa magazin)

You may also like...

Leave a Reply

%d bloggers like this: