Gris knedle, saveti iskusne domacice

Gris knedle, saveti iskusne domacice – Omjer za gris knedle je 1:4 (1 jaje, 4 žlice pšenične krupice, cca 2 žlice ulja tj. dodati malo više ulja ako je sitno jaje i obrnuto, malo manje ako je neko malo veće). Po želji dodati kosani zeleni peršin, može i suhi.

“Trik” za noklice – mješavina treba odstajati barem 15 minuta da škrob nabubri. Držat će se zajedno, ali ne i raspasti. Inače, ja imam tri veličine žlica i moram dobro paziti da uzmem srednju, jer velika (starinska, još od muževe none) daje pretvrde knedle, a dječje (malo manje od standardnih) daju premekano. No, nakon toliko godina ja već znam kad mutim kakva je struktura, pa dodam još malo brašna ili još malo ulja.

Za noklice od brašna – isključivo oštro brašno T-400. Isto – pustiti da odstoji.

Noklice (bilo koje) se ukuhavaju kad juha jako vrije, tako da joj idu mjehuri. Žličicu prvo uroniti u juhu da se zagrije, pa tek tada zagrabiti, a nakon svakog knedla opet uroniti praznu žličicu u juhu. Kad je gotovo, isključiti, poklopiti, zasuti ostatkom zelenog peršina po želji i NE miješati. Treba stajati cca 5 min, može i 10, da se knedli dooobro napuhnu.

Offt. zahvaljujem svojim bakama (jedna je bila profesionalna kuharica, a druga jaaako dobra amaterka), mami i svekrvi na malim trikovima, ali iskustvo je najbitnije.

izvor net

credit: wallpaperflare.com

You may also like...

Leave a Reply

%d bloggers like this: