Džem od mandarina

Džem od mandarina ja pravim ovako:
Sastojci:
10 mandarina,
2 kg šećera ukoliko su kisele mandarine, manje ukoliko nisu oko 1,5kg,
1 limun sa korom,
3 vanil šećera.
Napomena: ukoliko nemate domaće mandarine da bi odstranili otrove s kora potopite mandarine, limun, pomorandžu u hladnu vodu u koju ćete dodati 1 kašičicu sode bikarbone ili sirćeta.  Ostaviti da odstoji 30 minuta.
Oljuštiti mandarine i odstraniti onaj beli deo, prokuvati mandarine i kore 5 minuta i tu vodu baciti. Zatim staviti da se kuva, dodajući 2dl vode, nakon pola sata dodati rendanu koru limuna i kuvati još 15min, ako ima potrebe štapnim mikserom razbiti komade voća. Zasladiti šećerom, dodati sok od limuna i kuvati još malo dok se ne dobije željena gustina (ja kuvam još 5 minuta). Sipati u tegle I čuvati u frižideru.
Slično sam pravila i sa kivijem, pomorandžom i limunom. Ono što se meni dopada je što mi imamo naše ali to što ima iz koju kupovnu bez kore ja skuvam po 10-tak tegli a to je dovoljno za celu godinu, mi to ne jedemo kašikom nego mi služi za kolače. Po receptima koje sam videla svi dodaju suviše šećera tako da ko hoće slađe neka doda još, mi tako ne volimo, volim kad je gorče da se oseti ukus voća a ne sam šećer.

You may also like...

Leave a Reply

%d bloggers like this: