Cvekla-recept za zimnicu

Cvekla-recept za zimnicu

Cveklu dobro operem cetkom, ne ljustim je, i nalijem vodom da ogrezne pa obarim tako da se ne raskuva.  Kad je gotova oljustim je i isecem na reznjeve. Poredjam u tegle, ne skroz do vrha, oko 2-3cm nize da bude cvekla. Zadnjih godina ne koristim tegle vece od 720ml – to su one od pekmeza, klasicne.

Volim od zacina da stavim u teglu malo kima ( nikako kim ne stavljajte u zimnicu gde stavljate i ulje, recimo u barene paprike posto tu ide i ulje jer ulje dobije grozan ukus a sa njim i povrce -jedne godine sam celu kolicinu paprika bacila, nije moglo da se jede ) a volim i da stavim 3-4  kasike rendanog rena u cveklu.

Cvekla-recept za zimnicu

Za 8 tegli cvekle spremiti 4 dl sirceta, 8 dl vode, staviti 2,5 vrsnih kasika soli i 4 kasike secera .Nek to prokljuca pa sipati kljucalo preko cvekle tako sto u svaku teglu sipati po kutlacu rastvora pa tek kasnije naliti do vrha.Zatvoriti bilo poklopcima bilo celofanom, svejedno je.
U vecu dublju serpu staviti kuhinjsku krpu na dno pa poredjati tegle tako da se ne dodiruju, naliti oko tegli vrelu vodu do visine 3/4 tegle i staviti na ringlu da prokljuca, smanjiti ringlu tako da voda u serpi struji i nek ostane tako 10-15 minuta. Posle toga iskljuciti ringlu a tegle ostaviti u vodi dok se voda ne ohladi.

Moze se i serpa sa teglama i vodom staviti u rernu, ukljuciti rernu na 150 stepeni pa cim prokljuca voda iskljuciti rernu ( samo ako su poklopci na teglama)

izvor net

Credit:istetiana

You may also like...

Leave a Reply

%d bloggers like this: