Banjalučki ćevap

Banjalučki ćevap u lepinji mnogi smatraju najslavnijim brendom Banjaluke. Jedinstven je po svom izgledu, ukusu i načinu serviranja. Pojavio se pre više od 100 godina i proslavio se i odomaćio prvo po celoj bivšoj SFRJ, a potom i dalje po svetu. A razlog za to, svakako, postoji…
Sastojci:
1400 g     junetine, od plećke
600 g     teletine
1 čen     belog luka
40 g     soli
3 prstohvata     bibera

Priprema

Sameljite junetinu i teletinu, pomešajte pa u mleveno meso dodajte so i dobro izmešajte. Mešajte 5 minuta ili duže, najbolje rukom, pa ostavite da odstoji u frižideru, na 3°C, 12 sati (mada može da stoji i 24 sata).
Protisnite beli luk i dodajte ga u mleveno meso.
Dodajte biber pa mešajte meso bar 10 minuta.

Oblikovanje

Ćevape oblikujte pomoću za to namenjenog levka, a možete da ih oblikujete i vlažnim rukama, pa ih ostavite još bar 2 sata u frižideru pre pečenja.
Banjalučki ćevapi su prečnika oko 2 cm, dužine oko 5 cm i prave se “pločoce” od po četiri ćevapa u nizu.
Od 2 kg mlevenog mesa bi trebalo da se dobije oko 40 “pločica” ćevapa.

Pečenje

Namažite uljem tiganj ili ploču na roštilju. Pecite ćevape po nekoliko minuta sa svake strane, dok lepo ne porumene.

Posluženje

Ćevape služite tople, u lepinji. Po pravilu se uz njih služi dosta crnog luka, ali i paradajz, krastavci, zelena salata i razni dodaci i prelivi čine odličnu kombinaciju.

Napomena: Ako se doslovno pridržavate recepta, za pripremu Banjalučkog ćevapa će Vam trebati dan ili dva. U ćevabdžinicama to nije problem, jer dok je jedno meso u pripremi, drugo je već spremno za pečenje, ali kada se radi o manjim količinama mesa, za kućnu upotrebu, retko ko će pokazati toliko volje. Zbog toga sva navedena vremena (za mešanje i stajane) možete skratiti da biste ćevape pripremili u nekom razumnom roku. Istina je da to onda nije baš to, ali je slično i, naravno, ukusno.

Prijatno! net

Credit:_jure

You may also like...

Leave a Reply

%d bloggers like this: