Najbolji domaci kruh / hleb po preporuci iskusnog pekara

Evo da se i ja uključim u raspravu o kruhu, nekada sam radio u pekari pa sada pravim kod kuće domaći kruh, pretežno bijeli, bez aditiva. Podijeliti ću moj recept sa vama ako nekoga zanima. Za početak moramo kupiti kvalitetno  brašno, preporuka je Tena bijelo glatko ili Granolio koje se prodaje u Lidlu kao Castelo od 5 kg ili ga ima u Mercatoru od 5 kg to je njihova robna marka (plava vrećica). Recept je za 1 kg brašna od kojega se dobije 2 vekne kruha od 700 grama, dakle 1 kg brašna, 20 grama soli (jedna jušna žlica), 10 grama šećera, 30-40 grama svježeg kvasca, 1 jušna žlica alkoholnoga octa (neće se osjetiti, treba da kruh ne splasne u pečnici), malo ulja (0,5 dl.) i 560 ml.mlake vode.
Od 1 kg. brašna oduzmemo cca 300 gr i u pusudu za miješanje stavimo sve sastojke ali nikako direktno sol na kvasac jer sol ubija bakterije kvasca, i miješamo prvo polako dok se sve lijepo ne sjedini onda počnemmo brzo dok ne dobijemo fino glatko tijesto koje se fino razvlači (bit će rijetko), treba miješati min. 5 minuta da se vlakna glutena u brašnu dobro razrade što je jako važno, nakon toga dodati brašno koje smo oduzeli na početku miješanja da dobijemo komaktnije i tvrđe tijesto, miješati još 3 minute  dok sve dobro ne sjedinimo.
Nakon toga ostavimo tijesto da se uzdigne u na toplom, ne vrućem mjestu oko 15-20 minuta.
Nakon toga promjesimo tijesto da izađe zrak iz njega i podijelimo na komade koliki će nam biti kruh, od ovoga recepta oko 2 kom . od 800 gr. ili po želji, oblikujemo kugle tijesta koje ostavimo da se dižu oko 15 minuta pokrivene krpom.
Oblikujemo vekne ili okrugli kruh ili ga stavimo u kalup, po želji. stavljamo ga da se dize na vlažno i toplo mjesto 40 minuta, ja ga stavljam u toplu pećnicu na oko 35 stupnjeva koju našpricm vodom da bude vlage, ako stavljte dizeti u pečnicu onda kruh izvadite za 35 minuta jer vam treba bar 10 minuta da zagrijete pećnicu na 200-210 stupneva, nikako nesmijemo prijeći sveukupno dizanje kruha od 45-50 minuta.
Stavimo peći oko 35 minuta u vruću pečnicu i imate najbolji kruh koji ste jeli.

izvor:Gorancic

You may also like...

Leave a Reply

%d bloggers like this: