Pihtije

Credit:peredniankina

Pihtije, pitije, hladetina, aspik.. ili bi to neki nazvali samo smrznutom supom, u suštini to i jeste supa, mnogo jaka supa, tačnije koncentrat supe od svinjskog mesa. U stvari nije to supa baš od mesa, nego od svinjskih nogica ili drugih delova svinje koji u sebi imaju dosta želatina. Da ne bude zabune, originalne starinske pihtije jesu sirotinjsko jelo za koje su se koristili delovi svinje koji nisu mogli da se iskoriste ni na koji drugi način, tačnije od papaka iliti od već pomenutih nogica. To što je vremenom ovo jelo postalo “fensi” zbog raznoraznih dodataka ili naziva, ili promene i skraćivanja vremena pripreme zbog dodavanja želatina u običnu vodu, ne može da se poredi sa onim izvornim receptom za pihtije.

Sastojci za pihtije

1-1,5 kg svinjskih nogu i ušiju (rep izbegavati jer je suviše mastan): bitno je da je meso sa kostima jer one želiraju čorbu
list lovora
zrna belog bibera
koren peršuna
paškanat
2-3 šargarepe
koren peršuna
1-2 koturica limuna
1 glavica crnog luka
2 češnja belog luka

Priprema
1

Sve treba prethodno da je dobro očišćeno i ošureno tako da se beli. U lonac staviti meso, naliti hladnom vodom da dobro ogrezne, pa staviti na vatru da polako provri. Pustiti da vri sve dok ne izbije pena, koju treba skidati i bacati. Kad je pena prestala da izbija, staviti list lovora, zrna belog bibera, koren peršuna, paškanata, šargarepe, koturice limuna, crni luk, beli luk, soli.
2

Kuvanje treba da traje 4-5 sati, u odnosu na to kakvo je meso. Ono treba da se toliko kuva da se kosti same odvajaju. Posle tolikog kuvanja voda će se smanjiti, ispariti za dobru trećinu, gotovo za polovinu. Tada skinuti sud s vatre i pustiti da se malo, vrlo malo ohladi, a zatim pažljivo pokupiti, koliko se god može bolje, mast koja pliva po površini čorbe. Kad je to urađeno, procediti čorbu kroz gusto sito (cediljku).
3

Najpogodnije je sasuti masu u više manjih posudica, meso rasporediti u činije, šargarepu iseći u reckave kolutiće radi dekoracije i takođe raspodeliti u činije, pa preko sasuti čorbu. Po želji može se stucati koji češanj belog luka, pa razmutiti ga u toj istoj čorbi. Tako napunjene zdjele ostaviti na hladnom mjestu da se čorba zgusne i stvrdne. Uz pihtije poslužiti strugani ren u vinskom sirćetu. izvor net

You may also like...

Leave a Reply

%d bloggers like this: