Hrono ishrana

20 važnih pravila u restrikciji

(od Petre)

U hrono ishrani imate 3 obroka i užinu. Međutim, u restriktivnom periodu užine nema i imate samo doručak, ručak i večeru. Nema obroka između, a ponajmanje grickalica koje su jedan od najvećih neprijatelja zdrave i vitke linije.

U početku može biti zunjujuće zapamtiti sva pravila i zato ćemo ih sabrati sva na jedno mesto da možete lakše da ih pratite:

1. Dan ne počinjete kafom! Ona nikako ne sme da se pije pre doručka. Ukoliko ste navikli da započenete dan sa ovim napitkom, pređite na toplu limunadu ili čaj.Kafa se pije najviše 2 puta dnevno – jedna posle doručka i jedna posle ručka -bez mleka, šećera, šlaga i bilo kakvih dodataka.
2. Doručak je najvažniji obrok. Pojedite ga pre 9 sati.
3. Obroci se jedu u razmaku od 5 sati. Ukoliko je doručak u 9, ručak treba da bude u 14 i večera u 19 časova.
4. Između glavnih obroka se ne jede baš ništa. Unošenjem namirnica kada im nije vreme aktivira se lučenje određenih hormona onda kada im nije vreme. Sve to kao posledicu ima i gomilanje masnih naslaga i pre svega narušavanje zdravlja i neravnotežu u organizmu. Hrnono ishrana polazi od toga kako se nekada hranili naši preci. Išli su u lov i jeli onda kada ulove nešto, a ne kada gledaju u vatru, zvezde i kada im je dosadno.Hrana im nije bila vid zabave i zadovoljstva već vid zadovoljavanja potreba organizma.
5. Svi šećeri se izbacuju – beli konzumni šećer, žuti šećer, fruktoza, med. U restriktivnom periodu hrono ishrane nema slatkiša ni u obliku hrane, ni u obliku pića (gaziranih ili negaziranih sokova sa dodatkom šećera)
6. Voće se ne jede, ni za obrok ni između obroka jer ima fruktozu, a šećere zaobilazimo u širokom luku
7. Mleko se ne pije jer i ono ima mlečni šećer – laktozu , kao ni jogurt.
8. Mlečni proizvodi su dozvoljeni samo za doručak i to 3 puta nedeljno. Možete da jedete kajmak, kiselo mleko, pavlaku , mlade sireve. Stari sirevi se ne jedu. Nikad ne kombinujete dva mlečna proizvoda u obroku (recimo sir i kefir)
9. Alkohol se izbacuje jer je i on dobijen preradom voća (koja ne koristimo) ili žitarica, neretko uz dodatak šećera i sprečava sagorevanje masnih naslaga. Dozvoljeno je ponekad popiti čašu crnog vina.
10. Belo brašno se ne koristi. Dozvoljene su druge vrste brašna – kukurzno, heljdino, ovseno, ječmeno, ražano.
11. Hleb i testenine od dozvoljenog brašna jedu se samo za doručak. Ručak i večera su su bez testenina i bez hleba!
12. Potrebno je piti 2 litra vode dnevno. Može limunada bez šećera i biljni čaj. Kisela voda može iako je gazirana, ali najviše 2 čaše dnevno. Tečnost se ne unosi pola sata pre i pola sata posle obroka i ovo je važno da zapamtite ukoliko imate običaj da zalijete obrok sa čašom vode.
13. Obroci se mogu pripremati na svinjskoj masti ili puteru. Suncoketovo i druga rafinisana ulja se ne koriste, kao ni margarin. Hladno ceđena ulja se termički ne obrađuju, na njima se ne kuva i ne prži, ali se mogu koristiti u salatama. Recimo, maslinovo ulje.
14. Dozvoljeno je jesti cele žitarice ili njihove mekinje, ali nije dozvoljeno jesti raznorazne pahuljice.
15. Mesne prerađevine su dozvoljene za doručak, najbolje one za koje ste sigurni da su pravljene od mesa – pečenica, kobasice ako su domaće, pileća prsa u omotu, šunka, slanina. Ne nasedajte na jeftine proizvode ove vrste – u njima je više želatina i dodataka nego mesa.
16. Jaja su dozvoljena. Za doručak celo, za ostale obroke samo belance. Jaja nikad ne mešate sa mlečnim proizvodima kada je restrikcija u hrono ishrani u pitanju.
17. Meso je dozvoljeno i poželjno. Njega možete kombinovati sa jajima i sa mlečnim proizvodima, a najbolje je uz neku dobru svežu salatu od povrća. Ne treba da kombnujete 2 vrste mesa u jednom obroku.
18. Zabranjeno je skrobno povrće. Izbegavajte pasulj, krompir, grašak, šargarepu, cveklu, pirinač. Ostalo povrće je dozvoljeno, najbolje sveže jer kuvanjem oslobađa više šećera.
19. Sirće se ne koristi kao začin. Umesto njega zakiselite salatu sa limunom. Zabranjena je i vegeta i slični dodaci jelima jer često sadrže šećer. Koristite morsku so i pravo povrće. Ostali začini su dozvoljeni.
20. Količina hrane je neograničena. Jedite da budete siti do sledećeg obroka, ali ne preterujete. Obroci se ni pod kojim uslovima ne preskaču, niti treba da ih drastično smanjujete. Ne smete da budete gladni između obroka kako ne biste podlegli raznim iskušenjima. Najedite se dobro za svaki obrok.
Sve jednostavno samo treba malo čitati. I sve postane rutina. Kruh možeš raditi i sama pa ga zalediti za nedaj Bože i u mikrovalnoj podgrijati. Možeš obroke i unaprijed pripremiti. izvor net,slika net

Credit:hobo_018

You may also like...

Leave a Reply

%d bloggers like this: