Sirup protiv kaslja

Sirup protiv kaslja ( sirup Olja NS)

2 dcl vode i 2 dcl secera kuvati, kad provri dodati 7 listova lovora i 7 prstohvata ( sa tri prsta zahvatite) suvog caja zalfije, kuvati 3 minuta poklopljeno. Skinuti sa vatre i tako poklopljeno ostaviti da se ohladi. Procediti i piti 3 x jednu supenu kasiku dok se ne popije sav sirup. Ukoliko kasalj jos postoji, ponoviti sa jos jednom dozom sirupa.

Protiv kamena u bubregu :

Pola litre maslinovog ulja

1l cedjenog limunovog soka

1 kg meda

2 muskat oraha (izrendana)

2 zumanca

Pije se, takodje, 3 x jedna supena kasika (mada, moj brat odmah ujutro popije sve tri kasike, zbog posla, kaze da je i to ok ).

Nadam se da sam nekome pomogla!

net/slika net

Sirup od cveta maslačka – Maria Treben 

Drei Gläser Löwenzahnsirup

Dve pune pregršti cvetova masla#ka stave se u hladnu vodu koju postepeno treba zagrevati dok ne provri. Tada se sud skloni sa vatre i ostavi da stoji preko noći. Sledećeg dana voda se procedi kroz sito a cvetovi rukama dodatno izgnječe. U ovaj sok se umeša kilogram nerafinisanog šećera („žutog”) i pola limuna isečenog na kriške (ako je prskan,onda bez kore). Više limuna bi sok činilo previše kiselim. Sud se, nepoklopljen, stavi na vatru. Da bi se zadržali svi vitamini, vatra ne treba da bude jaka. Takoće tečnost da isparava bez kuvanja. Masu ostaviti da se ohladi jednom ili dvaput kako bi se postigla prava gustina sirupa. On ne sme da bude previše gust jer bi posle dužeg vremena kristalizovao, ali ni previše redak jer bi tada počeo da se kiseli. Sirup mora da bude optimalno gust kako bi bio ukusan kada se namaže na zemičku ili na hleb sa maslacem.

izvor Zimnica Bez Konzervansa

credit Strauss, Friedrich

You may also like...

Leave a Reply

%d