Melisa lekovitost

Melissa je biljka sredozemlja koja voli osunčano, zaštićeno mjesto. Listovi joj imaju aromu po limunu.
Razmnožava se sjemenjem, diobom korijena ili reznicama. Grmovi narastu do 50-70 cm visine, u povoljnim uvjetima se sama razmnožava. Tijekom zime se grm smrzne, ali na proljeće potjera ponovo iz korijena.  Ne podnosi se s metvuljom (monardom), pa se ne smije saditi u njenoj blizini.
U kulinarstvu se koristi OBAVEZNO svježa (ne smije se kuhati), i to uz salate, rajčicu, sveži sir i umake od začinskog bilja.
Prilikom sušenja gubi većinu svoje arome i kao takva se koristi za čaj koji djeluje umirujuće na srce i živce. Sadrži eterična ulja , tanin i gorke tvari. U cvatu izrazito privlači pčele.

Melisa se može rezati nekoliko puta, stalno se obnavlja.Čaj od melise smiruje i uspavljuje.Ali od nje se može napraviti i tinktura koja se zimi dodaje čaju i ima isti učinak.Osim toga tinktura od melise pomaže kod herpesa, reume,gihta…Pravi se tako da se tegla napuni svježim isjeckanim listovima melise i prelije dobrom rakijom, votkom ili 70% alkoholom.Ostavi se da odstoji , ne na suncu, 5-6 tjedana i procijedi.

Još je potrebno napomenuti da melisa ne bi smjela doći u dodir s metalnim predmetima tijekom pripreme .

net: Fermina-Daza

You may also like...

Leave a Reply

%d bloggers like this: