Kuhano povrće s paštom ili rižom

Ovo je meni zgodno za prilog, a može i kao samostalno jelo:

Kratko kuhano povrće s paštom ili rižom:

Stavi kuhati paštu ili rižu u malo više vode.

Dok se pašta zakuha uzmeš par komada različitog povrća, poželjno da bude različitih boja, i da je sezonsko: mrkve, poriluk, kupus (ako ima ljubičasti) zimi; patližani, paprike, tikvice ljeti. Dodati bilo što drugo ako je pri ruci (koromač, korabice, možda 1 manji paradajz… i svakako jedan crveni luk). Sve opereš i režeš na tanke fetice ili rezance, po 1-2 milimetra.
Radi ljepšeg izgleda i većeg uživanja u procesu sjeckanja poželjno je biti kreativan i svako povrće narezati na drugi oblik (mrkve na polumjesece, tikvice na rezance…)

Dok si gotov s time pašta ili riža je vjerojatno kuhana. Procjedi, ali tako da vruća voda ostane u drugoj zdjeli.

Tu vruću vodu stavi ponovo na ploču, pojačaj na najjače tako da voda zakuha, narezano povrće baci u proključalu vodu i ostavi samo 2 minute, a zatim procijedi. Ono što je mekše, recimo tikvice, može i kraće, oko 1 min. Biti će fino hrskavo, samo malo pofureno. Tako se u makrobiotičkoj kuhinji radi da se sačuvaju vitamini i hranjive tvari iz povrća.

U jednu široku poluvisoku tavu, može nešto tipa woka, nalij maslinovog ulja, i brzo poprži jedan luk, ako imaš patliđan, šampinjone, i paprike i to je bolje kad se tako popeče i upije maslinovo ulje (dakle ovo ne kuhati nego kratko popeći). Zatim baci na to paštu odn. rižu, i pofureno povrće. Sve skupa promiješaj.

I na kraju dodaj začine. Ja imam dvije kombinacije – jedna je mediteranska, tu ulaze majčina dušica, origano, bosiljak, ružmarin, lovor (ne mora sve, ono što imaš od toga); a druga orijentalna i malo više pikantna: curry, chilly, kurkuma, papar, i sl. I naravno posoliti (ako ti nije dovoljno što se sve kuhalo u posoljenoj vodi).

I to se tako može kombinirati na puno načina, npr. kus-kus umjesto pašte ili riže, različito povrće ovisno o sezoni i stanju na tržnici, različiti začini. Može izgledati jako lijepo, ako ima različitih boja na tanjuru, a brzo je gotovo (premda je dugo za opisati ), malo više nego što ti treba za kuhanje pašte.

net

Credit:burwellphotography

You may also like...

Leave a Reply

%d bloggers like this: