Mesana salata po receptu tete iz Maribora

Mesana salata po receptu tete iz Maribora –

Evo recepta za miješanu salatu (od muževe tete iz Maribora, u originalu je na slovenščini – morala bih je za Mojcu tako prepisati, ali ipak evo prijevoda):

MIJEŠANA SALATA

1 kg zelene paprike (babure)
5-6 crvenih paprika (rog)
1 kg zelenog paradajza (ove godine nisam imala – moram napraviti još jednu frakciju s tim)
1/2 kg crvenog luka
1-2 glavice kupusa

Kupus naribati i posoliti da pusti vodu. 
Paprike očistiti i narezati na rezance, pa posoliti u zasebnoj posudi.
Luk narezati na rezance ili naribati, pa posoliti u zasebnoj posudi. 
Kad ispusti vodu (može se ostaviti i preko noći, ali ja obično ostavim 2 sata i dosta je), rukama ocijediti tekućinu, a povrće pomiješati sve skupa u velikoj zdjeli. 
Dodati začine po želji (kod mene je to prstohvat kima i papar, a u svaku staklenku stavim komadić lovorovog lista veličine nokta na malom prstu).

Eingelegte rote Paprika mit frischem Koriander, in Weckgläsern

Ocat za zalijevanje (za svaki kilogram povrća ide toliko, a koristila sam 3 kilograma povrća otprilike, pa količinu zaljeva treba utrostručiti):
2,5 dl octa
7,5 dl vode (do maksimalno 1 l vode, za one koji ne vole kiselo jer omjer octa i vode mora biti između 1:4 i 1:5 – po ukusu)
0,5 dl soli
0,5 dl šećera
Zamiješati na vatri da počnu ići mjehurići i da se sol i šećer otope. Ne mora zavrijeti. OBAVEZNO probati i korigirati kiselost, slanost itd. 

Povrće uložiti u staklenke, naliti zaljevom i zatvoriti metalnim čepom. Pasterizirati cca 45 minuta na 85’90oC 

Pasterizacija: stavim spužvastu krpu na dno velike posude, pa unutra staklenke, nalijem vode koliko visoko mogu i zagrijavam dok ne krenu mjehurići. Tada smanjim plin na minimum i ostavim da tak sasvim lagano kipi 45 minuta. Poslije izvadim posude, pokrijem stolnjakom da se polako hlade i to je to. Prilikom grijanja metalni poklopci se napuhnu, a kad se hlade polako, uvuku se i to je znak da su posude dobro zatvorene. 

Ne stavljam konzervans, posude i poklopce perem u suđerici, ali ipak mi se zna dogoditi da ova zimnica “zakipi” tj. počne fermentirati. To mi se dogodilo recimo dvaput u 10 godina i bacila sam te staklenke bez grižnje savjesti.

Slikovni rezultat za zelené a červené paradajky a papriky

(izvor net, slika net)

You may also like...

Leave a Reply

%d bloggers like this: