Domaci sirup od borovnica za zimu

Domaci sirup od borovnica za zimu –

Potrebni sastojci za domaci sirup od borovnica za zimu

1 kg borovnica

1.5 kg šećera.

Domaci sirup od borovnica za zimu priprema

Na oprane borovnice posuti šećer i 1 limuntus. Onda ”udarati” to drugom šerpom u velikoj zdjeli. Kad ih smekšate onda ostaviti da stoje 24 sata. Nakon toga sve staviti u šerpu pa ukuhava oko 25 minuta. Ja pravim sirup pa ga samo tako ukuhanog pocjedim kroz onu sitku standardnu za čaj. Kad ga koristim razblažujem sa vodom. Sipam vruć sirup u hladne sterilisane flaše i držim u frižderu. 

Slikovni rezultat za borovničev sirup

(izvor net, slika net)

Sirup od ruže 

Selbstgemachter Rosenblütensirup

Na dno velike staklenke sipati sloj šećera debljine 1,5-2,0 cm a na njega, bez sabijanja, sloj od 2 cm crvenih ružinih latica. Sledeći sloj šećera neka bude od 0,5-1,0cm a latica 2 cm. Tako raditi do popune posude. Gornji sloj treba da bude šećer.  Tanjirićem pokrivenu staklenku ostaviti da stoji na sobnoj temperaturi. Vremenom će se šećer otopiti i pomešati sa tečnim ekstraktom ružinih latica (uobičajeno je da se posuda stavi blizu prozorskog okna a ekstrakcija traje i do mesec dana). Potom se sirup, uz blago pritiskanje, procedi kroz ređe tkano platno i razlije u bočice od tamnog stakla. * Proces se može ubrzati ukoliko se pokrivena posuda stavi u vodeno kupatilo ugrejano na oko pedesetak stepeni Celzijusa. Tada je sirup pripremljen za dva do tri sata.

izvor Zimnica Bez Konzervansa

credit Teubner Foodfoto

Višnje s rumom 

Sa3 kg višnji  skinuti peteljke, oprati ih i osušiti. Slagati u veliku teglu red višanja red šećera  (1,5 kg ). Naliti sa 0,8 litara ruma  sve do vrha. Teglu pokriti tacnom i stavitina sunce 10 dana. Povremeno teglu protresti da se sav šećer otopi. Kad se šećer otopi i kompot je gotov. Tada tegle povezati celofanom i spremiti u ostavu.

izvor Zimnica Bez Konzervansa

You may also like...

Leave a Reply

Discover more from kitchenmagic3.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading