SARAJEVSKI BUREK

SARAJEVSKI BUREK 

Istorija kaže ovako: “Slavni turski putopisac iz XVII veka Evlija Čelebija spominje burek od kokošijeg mesa kao “jelo na glasu u Sarajevu”, pa je zato i nazvano sarajevski burek.

Potrebno je: 1 pile od 1kg ( može i malo veće, neće smetati )
sol, biber,
150 gr brašna
1 jaje
1 dl mleka
40 gr masnoće -samo ne svinjske masti,
350-400 gr. kora za pitu .( veće pile, više kora ) 
malo ulja za podmazivanje i prskanje
1/2 lit. kiselog mleka ili pavlake

Pile skuvati. Meso odvojiti od koščica i kožice, i usitniti. Posoliti, pobiberiti.

Za ovu pitu potreban je tirit koji se može kupiti i gotov, tamo gde se prodaju rezanci za supu i kore za pitu. A, može se lako i napraviti: jaje i mleko, može naravno i voda umesto mleka, izmešati i preliti po brašnu, i rukom trljati dok se ne dobiju mrvice -tirit. Bez obzira da li kupovni, ili ovaj pravljeni, dobro ga je malo propržiti
na zagrejanoj masnoći. 
Tepsiju, dublji pleh, podmazati uljem, na dno složiti jednu koru, poprskati je uljem ili rastopljenim puterom. Redjati tako nekoliko kora, posuti polovinom tirita i mesa. Zatim ponovo redjati nekoliko pomašćenih kora, dodati preostali tirit i meso, preliti uljem, pokriti dvema korama, poprskati ih uljem. Peći u rerni prethodno zagrejanoj dok lepo ne porumeni. 
Kada je burek gotovo pečen, iseći ga na kvadrate, zaliti kokošijom supom i do kraja ispeći. U toku pečenja, tirit nabubri od supice. Topao burek zaliti razmućenim kiselim mlekom, ili pavlakom, vratiti u otvorenu rernu i ostaviti ga da malo postoji.

Hm….lepo, nije teško, i služi se toplo. Mada nije loše ni hladno.

izvor net

Credit:danishkhan

You may also like...

Leave a Reply

%d bloggers like this: