Pihtije


4 svinjska papka, uzduž presečena na pola,
2 do 3 svinjska uha
1 do 2 repa
(ovo se meso friško dobro, dobro nasoli i ostavi da stoji par dana)
oko 800 g suve kolenice
10 zrna bibera
2 glavice cele belog luka
aleve paprike
bibera za posipanje

Priprema
Veče pre nego će se kuvati, posoljeno meso iz salamure, oprati pod hladnom vodom, zatim ih ostaviti u nekom sudu da prenoće u hladnoj vodi (da se malo rasole) namočiti i suvu kolenicu.

Složiti sve meso u veliki lonac oko 7-9 l. Naliti hladnom vodom. Vode treba biti otprilike za jednu trećinu više od mesa, oko 15-20 cm iznad mesa. Očistiti glavicu belog luka, samo spoljne ljuske koje otpadaju, da luk ostane u glavici. Malo ga zarezati po češnjevima. Dodati 10 zrna bibera, može i više.

Sve ovo lagano kuvati, tek da lagano vri oko 6 h, dok se meso ne odvoji od kosti. S vremena na vreme, skidati s vrha masnoću. Kada je kuvano, procediti supu kroz cedilku, a meso staviti u veliku tepsiju u kojoj će se dobro očistiti od kostiju.

Celu glavicu belog luka svežeg, očistiti, usitniti i još malo izgnečiti – istucati. Beli luk dodati u supu i promešati je. Očišćeno meso i usitnjeno, ravnomerno podeliti po činijama. U svaku činiju naliti supu, 1/2 cm iznad mesa. Kada se pihtije malo prohlade, posuti ih mlevenim biberom i alevom paprikom (ne previše), tek za dekoraciju.

Ostaviti pihtije preko noći u frižider da se dobro ohlade.
Pre služenja, iseći ih onako u činiji na kocke da se lakše vade.

Jedna napomena: Pihtije nesmete ostaviti na mestu gde mogu zalediti, jer kad se otope skroz su vodene. Ovo su pihtije bez zeleni jer dodavanje zeleni im daje slatkast okus. izvor net

You may also like...

Leave a Reply

%d bloggers like this: