Najbolji ajvar

Najbolji ajvar –

osnovne delicije:

10kg paprike,
– 2 kg balancana (patliđan),
– 3 kom kapule (crvrni luk)
– 5 kom ljute male paprike,
– 5 česna bijeloga luka,
– 2 dl ukuvane rajčice,
. 1/2 l ulja
– 1 kesica konzervansa

Pa krenemo.

Prvo pregledamo paprike i odvojimo 2/3 za peči, to one ravnije, duguljastije i punije. Ostale operemo za kuhat, one za peči ne triba pret.

Ondak u teću ulijemo 3 l vode, dodamo 1/2 l octa, 1 dl ulja, 3 žlice soli i 5 žlica šečera.
Kuvamo 15tak min, ne valja ih prekuhat jer ondak budu dosta vodenaste pa na kraju ajvar triba dulje kuvat.

One za peč ja pečem na gradele, ko nema u špaker, nikako u mikrovalnu Neka se dobro ispeku, mogu cile pocrnit. I odma kad su pečene podušit ih u poklopljenu teču i ostavit sat vrimena pa ondak čistit i gulit.

Balancane oprat i cile peči u rerni zajedno sa očišćenom kapulom u nauljenoj teči. Kad su pečene ondak im ogulit koru.

E sad tek kreče posa triba sve to samlit i svarit.

Ja meljem u staroj mašini za meso br. 8 sa najmanjim rupama. Pored paprike, luka i balancane sameljete i bijeli luk i ljute paprike. Stavite sve u teču za kuvanje, dodate 1/2 l ulja, soli po želji i krenete kuvati. Kuvate minimum 3/4 sata, a 15tak min prije kraja dodate ukuvanu rajčicu i konzervans.
Ja kuham po osjećaju, ajvar svakako treba dobiti svoju žučkastu boju, a dužina kuhanja ovisi i o količini tekučine koja mora ispariti.

Kako sve to triba i lipo spakirati, treba pripremiti i boce. Boce treba oprati, i poklopce naravno, i pustiti ih da se osuše, a 15tak min prije punjenja staviti ih u zagrijanu paečnicu, što bi rekli da se pasteriziraju, i ondak ih napuniti ajvarom. Na kraju kad su boce pune dodati zeru ulja da pokriju ajvar.

I to je to

Par savjeta:

– dok čistite papriku obavezno imajte uz sebe teču sa vodom za oprat ruke,
– prije mljevenja ocjedite svu tekućinu iz teča, što više tekućine to duže kuhanje,
– kuhajte u što težoj teči, ja imam staru od gusa i nju koristim, i ona je starija od mene . To i iz razloga da dok mješate ajvar ne morate držati teču.
– mješanje je malo grubo i zbog prskanja ajvara, ako je vatra manja duže kuhaš, tako da jačinu vatre podesite brzinu mješanja,
– pazite kad počinjete kuhanje da dobro promješate ulje sa samljevenim ajvarom, polako da se ulje dobro rasporedi,
_ za mješanje obavezno na ruku stavite one rukavice za vađenje pečenja jer će ajvar dok ga kuhte sigurno prskat, a puno je grubo kad vas vreli ajvar opali po ruci,
– inaće ja koristim onu dugačku kuhaču, sigurnija je
– kada pri kraju probate kakav je ajvar možete dodavati soli, a ako vam nije ljut, možete dodati i sitno isjeckati ljutu papriku.

Credit:Angelika Mostova

You may also like...

Leave a Reply

%d bloggers like this: