Recept za kiseli kupus (presolac) sa preporukom

Recept za kiseli kupus (presolac) sa preporukom –

Imam jedinstveni recept za presolac, samo stavljam različite količine začina ili začine u zavisnosti od vrste povrća.

Kupus za kišeljenje zasečem duboko u korenu i natrpam so. Ili ako me ne mrzi izdubim koren, pa stavim so. Glavice stavim korenom na gore, između guram četvrtine ili polovine. I ja ne stavljam ribanac. Stavljam jednu ili dve oljuštene sirove glavice cvekle i nekoliko oljuštenih korenova rena. Osim soli koju stavim u korenove ono što mi ostane dodam u vodu koju sipam u bure. Mera mi je isto 500g soli na 10 kg kupusa.
Dok nismo imali centralno nismo dodavali vinobran u kupus, a od kada špajz nje više tako hladan, kada je kupus gotov-ukišeljen, samo otvorim bure i odozgo “posolim” jednom kesicom vinobrana.
Nikada se nije pokvario.

Slikovni rezultat za sour cabbage

izvor :Jablana /slika net

Кисели купус

Sauerkraut in einer blaugrauen Schale

Купус за кисељење се ставља у току друге половине новембра или прве половине децембра. Каца или буре са купусом се држи у подруму где је температура ваздуха уједначена током зиме. Кацу или буре треба најпре добро опрати, заврне се и добро затегне славина да се купус приликом кисељења претаче. Кацу сместити на место где ће да стоји али је подићи од пода на три цигле или камена. Купус за стављање треба да буде чврст, а главице средње величине. Купус се очисти од спољашњих листова, зареже корен, па ставља у буре тако да корен буде доле како је купус растао. Тако наређано буре налити хладном водом, најбоље изворском или бунарском. На крају у води растворити 3 кг соли на 100 кг купуса и прелити. Ако неко воли сланије може додати још 1 кг соли али је 3 килограма сасвим довољно. У напуњено буре укрстити 2 даске и преко њих ставити велики камен белутак извађен из чистог планинског потока. Не сме се стављати мрамор или неки други мекши камен јер га со нагриза. Буре прекрити и оставити да се купус кисели. Првих 5-6 недеља претакати га два пута недељно, тако што се под славину подметне лонац или канта, источи вода из купуса па се затим поново иста врати одозго у купус. Тако неколико пута. Претакање се врши да се со измеша, да се расо не отеже и да купус пре стигне. Овако спремљен купус може да траје до почетка јуна.

izvor Кувар

credit Eising Studio – Food Photo & Video

You may also like...

Leave a Reply

%d