Burek sestricine Mare

  • Burek sestricine Mare-
  • Burek & sirnica!!!
  • Ovako to pravi moja sestrična Mara!
  • Tepsija dimenzije; dužina cca 30-35 cm, širina cca 20 cm, dubina do 3-6 cm.
  • Listovi za pite i savijače „Clarum“ iz Nove Gradiške, 12 listova, 500gr.
  • Podmazivanje se vrši primjerenim kistom, ili ručno uz pomoć žlice i slično.

Sirnica:
Masa za punjenje listova tijesta:
500 gr svježeg kravljeg sira.
4 jaja (može i 2 jaja)
Kiselo vrhnje veliko pakovanje cca 400 gr. Bolje je da je što manje kiselo pa preporučuje mileram ili još bolje domaće vrhnje. (može i 200 gr tj malo vrhnje)

Priprema mase za punjenje:
U posudi za smjesu se najprije umute jaja, pa ostave malo (cca 5-10 minuta) da stoje „bolje požuti“. U Posudu se na umućena jaja doda se sir, vrhnje, sol i sve dobro izmiješa.

Smjesa za podmazivanje listova tijesta:
0,5 dcl vode
malo soli
cca 100 gr maslaca ili margarina
0,5 dcl ulja

Priprema smjese za podmazivanje:
U manju metalnu posudicu nalije se prvo voda, malo posoli pa zagrije do vrenja. U vrelu vodu doda se maslac (ili margarin) i ulje pa se maslac rastopi. Tako spremna smjesa ne mora se održavati topla jer nema opasnosti od stvrdnjavanja. Ako vam je pita premasna i želite smanjiti masu za podmazivanje smanjite ulje ili ga izbacite skroz.

Aufmacher viel Gemuese

Postupak punjenja listova tijesta:
Listovi (12 u pakovanju) se raspoređuju tako da na površini bude najmanje listova tj do tri a na dnu više nego na površini a ako ima još listova onda ih najviše treba biti u sredini pite. Mi ćemo uzeti sistem četiri pet tri. Na dnu četiri u sredini pet a na vrhu tri.
Uzme se tepsija i kistom umočenim u smjesu za podmazivanje tanko podmaže po cijelom dnu. Prvi list se položi na dno tepsije tako da mu dva kraja dodiruju krajeve dna tepsije a ostatak lista je izvan tepsije na stolu. Sad se kistom tanko premazuje položeni dio lista na dnu tepsije pa onda na taj podmazani dio lista presavija se višak lista sa stola nazad u tepsiju preko prvog dijela već podmazanog lista. Višak lista od drugog presavijanja (par centimetara) se također presavije nazad u tepsiju ali ne na suho tijesto nego i ispod njega mora biti podmazano. Prije svakog presavijanja tijesta (lista) uvijek ono mora da dođe na podmazanu površinu tako da nikad ne dođe tijesto do tijesta a da između nije podmazano smjesom za podmazivanje. Sad smo položili jedan list (ili dva ako računamo i presavijanje). Taj položeni prvi list podmažemo po cijeloj površini, pa sad na njega stavljamo drugi list po istom principu kao i prvi list samo s tom razlikom da sada list poravnavamo sa krajevima tepsije sa suprotne strane, tako da prilikom savijanja tijesto bude raspoređeno ravnomjerno po tepsiji. Tako isto nastavljamo i sa trećim i četvrtim listom. Dobili smo sada sloj od četiri (odnosno 8 presavijenih slojeva) lista podmazana tako da ni u jednom dijelu nije došlo suho tijesto na suho tijesto. Uvijek je između podmazano. Sve izgleda lijepo složeno na dnu i nigdje nije savijeno prema gore na bočnim stranama tepsije. Baš kao što slažemo cigle kod zidanja. Sloj cigle (tijesta) pa sloj morta (masnoće). 
Sad na to složeno i podmazano tijesto rasporedimo pola ukupne količine sirne mase za punjenje ravnomjerno po cijeloj površini od kraja do kraja tepsije. Na tu masu sad istim principom slažemo dalje tijesto list po list i tako potrošimo tj složimo pet listova (10 ako brojimo i savijene). Naravno da raspoređenu masu prije stavljanja novog tijesta ne treba podmazivati ali na dalje svi slojevi tijesta moraju biti između podmazani.
Kad smo tako, sve po istom principu, složili svih pet listova, dodajemo drugu polovinu sirne mase kao i kao i prvi puta je razmažemo ravnomjerno od kraja do kraja tepsije i završimo postupak sa dodavanjem preostala tri lista. Dobili smo sendvič: Na dnu četiri lista pa sir pa u sredini pet listova pa opet sir i odozgo tri lista. Premaže se i zadnji list a eventualna preostala masa za podmazivanje izlije se na površinu pite i okretanjem tepsije rasporedi se okolo po cijeloj piti. Sada se uzme čačkalica i njome se gusto izbode cijeli sendvič tj sirova pita od vrha do dna tepsije da se pita ne napuhuje previše a da se i sve bolje homogenizira.

Rerna (pećnica) mora biti zagrijana prije stavljanja pite na pečenje na 200 stupnjeva. 
Pita se stavlja u pećnicu zagrijanu na 200°. Nakon 5-10 minuta kad površina pite počne mijenjati boju u smeđu, smanjuje se temperatura na 180° a površina pite pokrije se alu-folijom. Peče se pola sata i onda je gotova. Bolje je da se pita peče duže od pola sata (i 10 do 20 minuta) nego krače. Bolje da se malo bolje ispeče nego da ostane nedopečena. 
Kad listovi pite u tepsiji u rerni postanu odvojeni jedan od drugog i malo nadignuti onda je pita 100% pečena. 

Tu se u recepturi može varirati sa manjim količinama jaja ili vrhnja po želji. Također se može i smanjiti količina tijesta tj listova. Ako smanjimo listove i za 50% sve će biti ok. 
Nije dobro stavljati više od dva sloja sirnog namaza. Broj listova može biti u višku na dnu i još bolje u sredini ali na vrhu pite ne.

Ovakva pita je hrskava a ako želimo da bude mekana onda se prije vađenja zalije masom za kvašenje i ostavi jedno krače vrijeme u isključenoj pećnici da se masa upije u pitu. Eventualni višak tekućine se može po vađenjem pite iz rerne odliti van ali paziti da i pita ne ispadne van naravno.

Također, ako neko voli manje masnu pitu, pita se nakon dvadesetak minuta pečenja izvadi iz rerne i višak masnoće se naginjanjem tepsije odlije van iz pite, pazeći da i pita ne ispadne, pa se vrati u rernu na nastavak pečenja. Postupak odlijevanja viška masnoće može se vršiti i na kraju pečenja odmah nakon vađenja iz rerne. Naravno da ako se pita ohladi onda se i masnoća ohladi i ne ide van.

BUREK s mesom:

Sve isto kao gore sa sirnicom, samo što je punjenje drugačije:

500 grama mljevenog mesa (junetina i svinjetina pola pola) Ja koristim šniclu.
– 1. srednja glavica crvenog luka. Nasjeckati sitno nožem kao za dinstanje.
biber, sol.
– 1 dcl vode
– 2 velike žlice ulja

Meso i dodatke dobro izmiješati i ostaviti da stoji jedno pola sata. Taman dok pripremate ostalo.

Ako želite da pita nije hrskava poslije vađenja iz rerne nego je želite mekanu onda je odmah poslije vađenja poprskajte malo sa toplom vodom pokrite s krpom kuhinjskom i ostavite malo da se ohladi.

Slikovni rezultat za mljeveno meso

recept: Haludovo, slika net

Credit:Esin Deniz

You may also like...

Leave a Reply

%d bloggers like this: