Gužer, francusko pecivo

Gužer – francusko pecivo. Testo “pate a choux” (kao testo za princes krofne) čini osnovu peciva. Možete gužer služiti kao predjelo, prilog ili za doručak. Uvek ga izneste toplog.

Sastojci:
230 ml vode
120 gr putera, izrezanog na sitne komade
1/2 kašičice soli
150 gr brašna
4 jajeta, umućena
170 gr tvrdog sira (čedar, grijer ili neki sličan)
Možete umesto vode dodati mleko, ubaciti i bibera, mlevenu papriku i slično.
Pomešajte vodu, puter i so u šerpici i stavite na šporet da zakuva. Kada se puter otopi, sklonite šerpicu sa vatre, pa dodajte svo brašno odjednom. Brzo mešajte dok se svi sastojci ne sjedine i dobijete smesu sličnu pire krompiru.
Vratite šerpicu na šporet na nižu temperaturu na 3 do 5 minuta da se zgusne (mešajte često). Testo je spremno kada u njemu kašika može stajati gotovo uspravno.
Prebacite testo u posudu, pa ga izmešajte malo kašikom. Dodajte jedno jaje, pa dobro izmešajte, ubacite drugo i tako redom dok ne potrošite sva jaja. Sada ubacite i sir, pa sve dobro izmešajte.
Rernu zagrejte na 230C. Na tepsiju obloženu papirom za pečenje redajate kuglice testa (pravite ih uz pomoć kašike za sladoled ili male kutlače). Pecite ih na 230C 5 minuta, pa onda smanjite 170C, pa pecite još 20 do 25 minuta. Okrenite kuglice jednom tokom pečenja. (Visoka temperatura na početku je potrebna da bi se kuglice brzo napirile, pa posle pečete na smanjenoj).
Izvadite iz rerne i služite ih tople ili na sobnoj temperaturi. Možete ih držati u frižideru par dana – samo ih podgrejete u rerni. U zamrzivaču mogu biti do 3 meseca.
Testo možete, takođe, zamrznuti. Samo ih pripremite i poredajte na papir u kuglice i zamrznite. Posle ih premestite u vrećice i čuvajte u zamrzivaču do korišćenja. Kada ih želite pripremiti, samo ih izvadite iz zamrzivača i stavite na tepsiju. Pecite malo duže nego inače.

izvor net

Credit:Pkheawtasang

You may also like...

Leave a Reply

%d bloggers like this: