Paradajz

Paradajz – odličan korak ka dobrom zdravlju

Osvežavajući ukus na suncu dozrelog domaćeg paradajza upečatljiv je letnji doživljaj

Iako u današnje doba paradajz možemo naći na pijaci tokom cele godine, sve blagodeti paradajza najbolje osećamo u letnjim mesecima.

Paradajz je plod biljke Lycopersicon lycopersicum, a pripada porodici Solanaceae koja između ostalih plodova uključuje i patlidžan i krompir. Značenja imena paradajza na različitim jezicima reflektuju istoriju i tajnovitost koja okružuje ovaj plod. Na primer, Lycopersicon na latinskom znači “vučja breskva”, a ovaj pojam odnosi se na drevno verovanje kako je ovaj plod opasan. Francuzi paradajz zovu pomme d’amour, ili u prevodu “jabuka ljubavi,” a ovo su joj ime nadenuli zbog potencijalnih afrodizijačkih svojstava. U Italiji, za paradajz se kaže pomodoro ili “zlatna jabuka,” zbog činjenice da su njima prve poznate vrste paradajza bile žute boje.

Bez obzira na ime, paradajz je popularno povrće koje susrećemo u više od hiljadu različitih vrsta koje se razlikuju oblikom, bojom i veličinom – od sasvim malih, okruglih paradajza, preko jarko žutih vrsta i italijanskih duguljastih paradajza, pa sve do zelenih paradajza čija je priprema vrlo popularna u južnoameričkoj kuhinji.

Jestiv je jedino plod ove biljke, budući da listovi sadrže toksične alkaloide.

Zdravstvene blagodeti

Paradajz obiluje raznolikim vrednim nutrijentima i fitohemikalijama pa stoga ima važno mesto u ishrani kojom želimo sprečiti bolesti srca i rak. Bez obzira radi li se o sirovim paradajzima, čorbi ili umaku od paradajza, povišen unos ovog povrća odličan je korak ka boljem zdravlju.

Antioksidativna i protivtumorska svojstva

Izrazito vruća tema u području istraživanja hrane i fitonutrijenata su studije o likopenu iz paradajza. Ovaj karotenoid nalazi se u paradajzu i u svim proizvodima od paradajza. Znanstveno je prihvaćena činjenica da je raspoloživost likopena veća iz proizvoda od paradajza, koji su procesirani na povišenim temperaturama i kojima je dodano ulje. Naime, apsorpcija likopena olakšana je kad se ovaj molekul otopi u masti.

Za razliku od drugih fitonutrijenata, koji su uglavnom proučavani u studijama na životinjama, likopen iz paradajza višekratno je ispitivan u studijama na ljudima, pa mu je dokazana zaštitna uloga u rastućem broju karcinoma. U studijama se najčešće spominje zaštitna uloga kod raka prostate, dojke, endometrija i pluća. Antioksidativna funkcija likopena podrazumeva zaštitu ćelije i ćelijskih struktura od štete izazvane delovanjem slobodnih radikala, a to delovanje važno je i u prevenciji bolesti srca.

Uz likopen, koji se nalazi u žarištu zanimanja, paradajz sadrži i celi niz drugih, dobro poznatih, nutrijenata s antioksidativnim svojstvima. Naravno, radi se o vitaminima C i A. Ovi antioksidansi putuju po našem telu, neutralizovajući štetno delovanje opasnih slobodnih radikala, koji mogu izazvati oštećenja na ćelijama i njihovim membranama. Ova oštećenja postupno mogu pogoršati različite upalne procese, te uzrokovati aterosklerozu, komplikacije kod dijabetesa i karcinome.

Nadalje, paradajz je dobar izvor prehrambenih vlakana kojima se pripisuju povoljna delovanja na nivo holesterola i šećera u krvi, a najnovija istraživanja potvrđuju njihovu važnu ulogu u prevenciji karcinoma kolona.

Uloga u prevenciji bolesti srca

Osobe kojima preti ateroskleroza imaju pregršt dobrih razloga da uvrste paradajz barem u svoj letnji jelovnik. Naime, ovo privlačno povrće bogato je kalijumom, niacinom, vitaminom
B6 i folnom kiselinom. Svi ovi nutrijenti, različitim mehanizmima delovanja, pridonose zdravlju srca i krvnih žila, bilo da se radi o snižavanju povišenog nivoa holesterola, krvnog pritiska ili homocisteina, sve redom rizičnih uzroka za pojavu bolesti srca.

I to nije sve…

Paradajz je izvrstan izvor biotina, vitamina B grupe koji je odgovoran za proizvodnju energije, zdravlje kože i funkciju nervnog sistema. Paradjz spada u jedan od retkih značajnih prehrambenih izvora vitamina K koji je važan za zdravlje kosti. Vitamin K1 aktivira osteokalcin, protein koji je odgovoran za zadržavanje kalcijuma u kostima, odnosno mineralizaciju kosti. Zbog značajnog nivoa folne kiseline, redovno konzumiranje paradajza doprinosi zaštiti od raka kolona.

Osobe koje pate od migrena ponekad se zaista osećaju bespomoćno. Ipak, možda vredi pokušati boriti se protiv migrene paradajzom. Riboflavin ili vitamin B2 kojim paradajz obiluje pokazao se delotvornim u smanjenju učestalosti napada migrene. Paradajz je vrlo dobar izvor hroma, čiji adekvatan unos je vrlo važan za dijabetičare. Ovaj nutrijent pokazao se delotvornim u održavanju adekvatnog nivoa šećera u krvi.

izvor hendidrustvo.info/forum

slika wallpaperflare.com

You may also like...

Leave a Reply

%d bloggers like this: