Pogača „Cvetna dolina”

Pogača „Cvetna dolina” 

sastojci 
1,650 g brašna 
6 kafenih kašičica suvog kvasca 
2 kom jaja 
½ l jogurta 
100 ml ulja 
200 ml vode (mlake) 
300 ml mleka (mlakog) 
2 kafene kašičice soli 
2 kafene kašičice šećera 

Ostali materijal: 
250 g bufera 
3 kašike brašna 
1 žumance 
1 belance 

Pogača „Cvetna dolina” priprema 
Prosejano brašno pomešati sa kvascem, dodati so, šećer, umućena jaja, jogurt, ulje, vodu i mleko. Zamesiti glatko testo (mekše), oblikovati u polu loptu, pokriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da naraste. Kada testo naraste, odvojiti jedan manji deo i ostaviti na dasku posutu brašnom. Ostalo testo premesiti, razviti 1 cm debljine i 1/3 butera pomešanog sa brašnom (3 kašike) premazati. Presaviti kao knjigu i 15 min. ostaviti na dasci posutoj brašnom. Postupak ponoviti na isti način još dva puta. 

Testo staviti u pleh podmazan uljem i rastanjiti ga onoliko koliki je obim tepsije. Od manjeg dela testa, razviti koru debljine 3 mm seći male kvadrate, raseći ih na nekoliko mesta i spajati po tri. Pri spajanju, dva kvadrata premazati umućenim belancetom, a kada se nanese treći, pritisnuti, malim okruglim predmetom. Tako pripremljen cvet, naneti na površinu testa u plehu. Mesto gde se nanosi cvet, premazati umućenim belancem. Postupak ponoviti do kraja tj. dok ima testa i mesta na okrugloj površini tj. pogači. Ovako pripremljenu pogaču, premazati umućenim žumancem pomešanim sa 3-4 kapi mlake vode i staviti da se peče. 

Peći na 220°C stepeni 10 min., smanjiti temperaturu na 200°C stepeni peći još 10 min. i nastaviti na 180°C stepeni još 20-25 min. što zavisi od šporeta. Pečenu pogaču izvaditi iz rerne, poprskati hladnom vodom, pokriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti u 10 min. u pleh da stoji. Izvaditi pogaču iz pleha, uviti je u čistu salvetu i ostaviti da se ohladi, a zatim služiti.

Credit:georgidimitrov70

You may also like...

Leave a Reply

%d bloggers like this: