Dalmatinska (splitska) pašticada

Originalni recept za dalmatinsku (splitsku) pašticadu Dike Marjanović Radice

Sastojci: 75 dag mekači, pupe od goveđeg buta, nekoliko klinčića, 4 češnja češnjaka, suha slanina, kvasina, 1 oveći crveni luk, 10 dag masti, celerov korijen, sol i papar, muškatni oraščić, pola čaše prošeka ili crnog vina s dvije kocke šećera, žličica koncentrata od rajčice, goveđa juha po potrebi jedna žličica krušnih mrvica

Priprema: Meso se dobro opere, očisti od žilica te se u njega nabode nekoliko klinčića, četiri češnja duguljasto narezana češnjaka i suha slanina. Tako pripravljeno meso treba odležati cijelu noć u kvasini. Luk nasjeckate, priresi se obilata žlica masti te komadić celerova korijena, također, sitno narezanog, malo soli, papra i mljeveni muškatni oraščić. Sve na hladno se stavi s mesom u posudu da se dobro preprži sa svih strana dok meso ne ostane bez soka. 
Potom se zalije čašicom prošeka u koji se rastopi žlica koncentrata od rajčice. Umjesto prošeka možete staviti i čašu vina s dvije kocke šećera. Povremeno se na meso dolijeva juha ili voda te se kuha na tihoj vatri pokriveno tri ili četiri sata. Kad bude gotovo, meso se razreže na kriške te se kuha u istom umaku još pola sata. Ako umak nije tamnosmeđ i gust na masti prepržite žličicu krušnih mrvica i koncentrata od rajčice i dodajte u meso malo prije kraja kuhanja. Poslužite uz makarone, njoke ili savijaču od krumpira.

Moja napomena:

Dika razlikuje dvije pašticade; dalmatinsku koju nekad naziva i splitskom i trogirsku. Ja primjenjujem ovaj recept gore. 
Pašticadu obavezno raditi od govedine, od frikandoa ili lažnog bifteka. Ako nemaš neku svoju domaću kvasinu Kisko kvasinu razrijedi s vodom pola-pola. 

Stavljanje suhih šljiva u pašticadu je moderna glupost. U originalnim receptima to ne postoji. Dika je imala recept za toč za falšu pašticadu bez mesa kojega je radila sa suhim šljivama i u njemu služila njoke.

Povezana slika

izvor net / slika getty images

You may also like...

Leave a Reply

%d bloggers like this: