COKOLADNO GNEZDO – TORTA

Jedna torta, jednostavna za spremanje a utisak je de lux 

 inače je Najdzelin (Nigella Lavson) recept iz Voga(Vogue)

COKOLADNO GNEZDO – TORTA

Ovo je jaka, tamna torta bez brasna, koja splasne pri hladjenju. Krater koji se napravi na sredini puni se cokoladnim kremom i ukrasava sa cokoladnim jajima glaziranim secerom u boji. Pogodnaj je kao uskrsnja torta a ako se pravi van praznika moze se ukrasiti malinama. 

Sastojci : 250 gr tamne cokolade, 125 gr nesoljenog omeksalog putera, 6 jaja, 2 cela 4 razdvojena belanda, 175 gr prah secera. 
Napomena : tamna odnosno dark ili plain chocolate je cokolada kojoj nije dodato mleko i koja je t amnija imanje slatka od mlecne cokolade. Treba da ima 70 posto kakao delova. 
Za krem. : 100 gr najkvalitetnije tamne cokolade, 250 ml slatke pavlake sa 48% masnoce, kasicica vanila ekstrakta, nekoliko mini sesernih cokoladnih jaja, Cadbury pahuljice koje se pomesaju sa belancima. 

Zagrejati rernu na 180 gas 4. Postaviti na nju formu za tortu zajendo sa masnim papirom Forma treba da bude od tankog metala ili bronze. Rastopiti cokoladu u posudi sa duplim dnom na plinu ili u mikrotalasnoj, a zatim staviti puter unutra da se otopi i pomesa. U cinilji, umutiti 2 cela jaja i 4 zumanceta sa 75 gr prah secera , a zatim pazljivo i lagano dodati u cokoladnu mesavinu. U drugom sudu umutiti mutilicom 4 belanceta penasto a zatim postepeno dodavati 100 gr secera i mutiti dok belanca ne budu cvrsta, medjutim ne treba da budu suvise cvrsta Moze se dodati manje secera ako je cokolada dosta slatka, 75 gr otprilike probati obe mesavine kolliko su slatke.

Posvetliti cokoladnu mesavinu dodajuci joj kasiku belanaca, a zatim pazljivo i lagano dodati ostatak belanaca. Sipati u pripremljenu formu i peci 35 do 40 min ili dok torta ne naraste i popuca a sredina ne bude vise tecna. 
Tortu ohladiti u formi na zicanom drzacu. Sredina ce tonuti dok se torta hladi. Pred sluzenje, pazljivo osloboditi tortu forme is taviti na tanj ir za sluzenje. Otopiti cokoladu za toping 1 ili 2 minuta u mikrotalasnoj srednja temp. I ostaviti da se malo ohladi. Mutiti slatku pavlaku dok ne psotane cvrsta ali ne suvise , dodati vanilu i pazljivo i polako dodati topljenoj cokoladi. Popuniti krater na torti ovim cokoladnim kremom, lagano usmeravajluci ga ka ivicama torte. Unutra se mogu dodati vazdusaste pahuljice radi volumena. Ukrasiti cokoladnim jajima ili malinama .

Ova torta sluzi 8 do 10 osoba.

izvor net

Credit:apomares

You may also like...

Leave a Reply

%d bloggers like this: