Korisni saveti za baklavu i agdu

Ako se vec govori o tradicionalnim recepturama za baklavu onda je limunov sok gotovo obavezan sastojak za pravljenje agde.
Baklava je jelo nastalo u Aziji (na arapskom baklava oznacava slatku pitu) koja je i pradomovina limuna. gastronomi koji istrazuju istoriju hrane navode da se prvi pisani tragovi o baklavi javljaju u 11 stoljecu u dijelovima danasnje Azije. Upotreba limuna u agdi nema za cilj da se baklava aromatizira limunom ili od nje napravi limunov kolac, vec limunska kiselina sprecava da se ukuhani secer u agdi kristalizira (useceri).
Agda sa limunom se koristi u mnogim drugim trdicionalnim kolacima ako se kolac zasladjuje sa agdom.
limun se ne koristi ako se agda pravi sa medom (u nas poznata svadbena baklava) u svadbenoj baklavi se baklava poslije prelijevanja agdom od meda po vrhu zaseceri sa secerom u prahu…

da bi de izbjeglo da limun dominira ukusom baklave treba limun dodati na kraju ukuhavanja agde.. treba biti obazriv ako se koriste razni limunski koncentrati jer kap koncentrata nije isto kao i kap limunovog soka ..
takodje treba izbjegavati da se ukuhava limunova kora: proizvodjaci i trgovci “prskaju” limun sa raznim zastitnim sredstvima, koji ne samo da daju los okus agdi i kolacima vec su i stetni za zdravlje … iz istog razloga treba izbjegavati da se limunova/narancina kora koristi da se aromatiziraju razni kolaci, sirupi, slatka itd..Povezana slika

izvor net / slika net

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: