Punjene pljeskavice

Punjene pljeskavice, sastojci za masu:
500g mlevenog mesa,
1 belance,
sol,
vrlo malo prezli.
Dobro zamesiti meso. Ovo ne lici na standardno “testo” za peljskavice, bas zato sto je cilj da sto vise ima ukus cistog, posoljenog mesa.

Fazon i fora za laksi rad
Kad god se prave punjene pljeskavice, masa se podeli prvo na brojno stanje pljekavica pa onda svaka loptica na pola. Sa 500g moze da se napravi vecih 5 punjenih pljeskavica (odnosno to se prvo rasparca na 10 malih loptica).
Uzmu se 2 vece kese za zamrzivac i manja daska za seckanje (kese mogu malo da se naulje). Lopticu stavite izmedju 2 kese, pritisnite daskom i to ponovite sa jos jednom lopticom i dobijete dve savrsene, tanke pljeskavice. Na jednu staviti fil – tanko i ravnomerno celom povrsinom pljeskavice – sem na same ivice. Preklopiti drugom. Dobro prstima spojiti ivice. Oblikovati krug. Ponovo prekriti kesom i blago pritisnuti daskom da dobije lep oblik.
Dobicete pljeskavice radjene kao sestarom (bez mazanja ruku i ravne se bolje prze!)

Punjene pljeskavice

Fil:
na svaku pljeskavicu staviti kajmak i rendanu sunku
(ako nema kajmaka moze i rendani kackavalj, umesto sunke  mogu i samppinjoni, a lepe su kada se dodaju i sitno naseckane paprike iz tursije)

Kad napunite sve pljaskavice, pospite ih brasnom sa obe strane, umociti u umucena jaja i onda u prezle. Dobro je da tanjir sa prezlama bude bas pun i da prezle nanosite rukom na pljeskavice, blagim pritiskom da se napravi suva i ujednacena kora od njih.
Sve pljeskavice poredjati na tanjir posut prezlama i sacekati da se malo prosuse (jako kratko)

Na zagrejanom ulju isprziti pljeskavice i poredjati na salvetu da upiju visak ulja (ne prze se na jakoj vatri!)

Ko voli malo “jacu klopu” moze da spremi i hladan preliv:
– 1 pavlaka
– 1 mali majonez
– 1 kasika senfa
Ja volim da samo nacedim limun preko njih.
(ne sipa se preko njih nego se servira uz pljeskavice)

Na isti nacin (sa daskom i kesama) lako i jednostavno se prave i punjeni cevapi – samo se masa oblikuje pravougaono. Povezana slika

izvor net / slika net

You may also like...

Leave a Reply

%d bloggers like this: