Food for Soul

HURMAŠICE:

Evo za početak jednog recepta za BOSANSKE HURMAŠICE i TULUMBE od jedne iskusne bosanske domaćice, kojeg sam pronašla na netu a ja uobičavam da pravim tzv. LAŽNE HURMAŠICE (zato što umjesto pravog masla, koristim ulje).

HURMAŠICE:

Prave, tradicionalne i najukusnije hurmašice prave se od pravog svježeg domaćeg masla. Takve zaista imaju onaj starinski miris nanine kuhinje. Danas se po sarajevskim prodavnicama može naći maslo, da li je poput domaćeg, ne mogu sa sigurnošću tvrditi, jer sam domaće vidjela prije nekih trideset godina, a tada nisam imala formiran nikakav osobit ukus niti ga se sjećam i po tom pitanju nisam relevantan svjedok. Umjesto masla može se koristiti i maslac, ali margarin nipošto. Margarin je apsolutno neprihvatljiv u ovom slatkišu iako da bi uštedjeli na materijalu, u to sam sigurna veliki broj slastičara koristi margarin.

Još jedan odmak od tradicije – U agdu za starinske hurmašice ne stavlja se med, ali kad sam ga jednom stavila, eksperimenta radi, odlučila sam da za ubuduće odustanem od tradicije i da ga stavim svaki put. Med hurmašicama dodaje zanimljiv okus i u mojim se osjeti. Kako se maslo i ne može tako lako pronaći ipak ću ostati vjerna hurmašicama pripremljenim sa maslacem, pa evo ih:

Potrebi sastojci:

250 g maslaca
2 supene kašike šećera
2 žumanca
1-2 supene kašike milerama (vrhnje sa 30% m.m.) – i ovo je odstupanje od tradicionalne pripreme
450-500 g mekog brašna
1/2 kašičice soda bikarbone (ja koristim prašak za pecivo)

Za agdu (moju):
800 g šećera
5 malih kašika meda( prvi put da čujem)
800 ml vode
sok 1 limuna
1 limun izrezan na kolutove

Postupak:
1. Maslac pjenasto umješati sa šećerom, da se šećer sasvim rastvori i maslac pobijeli.
2. Dodati i umješati jedno pa drugo žumance i mileram.
3. Brašno prosijati. Dodati oko 2/3 brašna i sodu bikarbonu u umućenu smjesu za hurmašice i mješati rukom ostatak brašna dodati kašičicom po potrebi. Tijesto treba biti sjajno (od masnoće) ali podatno za oblikovanje. Potrebno je imati hladne ruke jer će u protivnom biti teško oblikovati ih, a dodvati više od 500 g brašna u smjesu, pokvarilo bi kolač i on bi više bio nalik gurabijama, a manje ukusnim i slasnim hurmašicama.
4. Od mase odvajati komade veličine ping-pong loptice (iz navedene količine se može napraviti oko 20 komada). Od loptica napravite valjčiće i spljoštite ih na ribežu da dobijete uzorak.
5. Hurmašice peći u pećnici zagrijanoj na 200 stepeni oko 40 minuta.
6. Za agdu šećer usuti u posudu sa debljim dnom, doliti vodu i dodati med. Kada počne da kuha, smanjiti temperaturu na najnižu i lagano kuhati oko 10 minuta. Agdu ohladiti i u ohlađenu dodati svejže iscjeđeni limunov sok.
7. Vruće hurmašice preliti ohlađenom agdom i pokriti narezanim šnitama limuna, pa pustiti da se ohlade na sobnoj temperatri i da upiju sirup (povremenu protresit tepsiju u kojoj su se pekle da sve budu pokrivene sirupom).
8. Ostaviti u hladnjaku jer su najbolje kada se služe rashlađene.
9. Hurmašice se kao i svi bosanski kolači koji plivaju u bogatom i gustom sirupu služe uz hladnu vodu (meni trebaju minimalno dvije čaše).

izvor net

You may also like...

Leave a Reply

%d bloggers like this: