Iz Patinog kuvara – Domaci sokovi

Iz Patinog kuvara – Domaci sokovi

Sok od visanja ili tresanja

3kg ociscenih visanja ili tresanja, 3 l vode, i 60 gr vinske kiseline.
Visnje (ili…) oprati, izvaditi im kostice i dobro ih izgnjeciti. Dodati im vodu (na svaki kg ociscenog voca 1 l vode) u kojoj je otopljena vinska kiselina i drzati na hladnom 24 sata. Nakon toga masu procediti i na svaki litar soka dodati – za visnje 1,5 kg sacera, za tresnje 1 kg. Ovako pripremljen sok ostaviti da odstoji 2 dana na hladnom mestu, cesce ga promesati, potom procediti i sipati u ciste prokuvane flase i zatvoriti dvostrukom gazom.

Sok od malina

Na dva nacina. Prvi: zrele maline ocistiti, izgnjeciti ih u porcelanskoj posudi i ostaviti da prenoce. Ujutru ih procediti kroz cisto tanko platno (  slatko, je l’ da, starinski.) sok staviti u emjliranu (i ovo je medeno  ) serpu i staviti da prokuva, potom sipati na 1 kg soka na 2 kg secera u kockama i kuvati samo dok ne prokuva. Sok sipati u flase cvrsto zacepiti i staviti na hladno mesto. Ovaj nacin je najbolji.
(to kaze Pata, zato drugi necu da prepisujem  )

Sok od ribizla

Pripremiti 5 kilograma ribizla (crnih ili crvenih), 1 300 gr secera i 2 litra vode.
Probrane i oprane ribizle preliti vodom, zagrejavati ih da bobice popucaju a zatim ih pasirati . Pasitanom soku dodati seser i ponovo ga zagrejati do 75 stepeni. Vreo sok sipati u tople staklenke (flase) i zatvoriti gumenim kapicima. (sigurno da moze i neko obicnije zatvaranje  )

Sok od kajsija ili breskvi

pripremiti 5 kg kajsija ili bresaka, 700gr secera i 2 litra vode.
Oprane kajsije (breskve) raspoloviti, izvaditi kostice, samleti ih na masini za meso (sada moze da se upotrebi secko, mikser sa nekim dodatkom…itd), dodati vodu prethodno prokuvanu sa secerom, dobro izmesati i ostaviti da stoje preko noci. Sutradan kajsije pasirati (opet neki blender, secko i slicno) zagrejati ih do 75 stepeni i sipati u vrele flase i zatvoriti gumenim kapicama.

Sok od breskvi ili kajsija

Za sok odabrati potpuno zrele plodove. Oprati ih, izvaditi kostice i dobro izgnjeciti. Zatim na svaki kilogram voca dodati 1 litar prokuvane vode u kojij je otopljeno 20 gr vinske kiseline ili limunske kiseline (limutus), dobro izmesati pa ostaviti na hladno mesto da stoji 24 sata. Nakon toga sok ocediti. Na svaku litru soka dodati 1,5 kg secera. Ponovo drzati na hladnom mestu 2 dana, uz povremeno mesanje tokom dana. Gotov sok sipati u prokuvane flase i zatvoriti ih dvostrukom gazom. Nakon mesec dana moze se zatvoriti cepom.

Sok od smrekinih vrhova

Pripremiti 3 kg mladih vrhova i 1 kg secera.
Mlade vrhove pomesati s asecerom i ostaviti preko noci, Sutradan ih sociti u sokovniku (e, tu primenimo taj “Matalcev” na paru. Pata upravo i opisuje taj proces kad para ulazi u tamo neki rupicasti deo i kaze da tada pocinje “socenje” ). Dobije se oko 1,5 litara soka. Ovaj sok je veoma hranljiv i sadrzi mnogo vitamina. Uzima se i kao lek za kasalj i prehladu. (mislim da je to sirup )

Sok od sljiva

Pripremiti 5 kg sljiva i 500 gr secera. Prepoliviti sljive, izvaditi kostice i ostaviti 2 dana na hladnom. Nakon taga ih sociti u sokovniku. Od ove kolicine dobije se oko 3 litra soka.

Iz Patinog kuvara – Domaci sokovi

Sok od drenjina

Pripremiti 5 kg drenjina, 2 litra vode, i 1 kg secera.
Ociscene drenjine preliti vodom i polako zagrejavati, a kada prokljucaju, kuvati ih jos 3-5 minuta. Ako je na drenjine pao mraz, meke su i tada je dovoljno samo da se prokuvaju. Nakon toga ih treba pasirati, dodati im secer i ponovo zagrejati do 75 stepeni. Vruc sok sipati u vrele boce i zatvoriti ih gumenim kapicama.

Sok od jagoda, kupina ili borovnica

Pripremiti 5 kg jagoda, …. ili….., 600 gr secera i 1, 5 litaravode.
Vodu i secer prokuvati. Jagode (kupine, borovnice) zdrobiti, preliti ih toplom secernom otopinom, pa pokriti i ostaviti preko noci na hladnom mestu. Ujutru masu propasirati i dobijeni sok zagrejavati do 75 stepeni. Vreo sok sipati u vrele boce i zatvoriti ih gumenim kapicama.

Sok od jabuka, krusaka ili dunja

Pripremiti 5 kg jabuka, ili..ili…, sok od limuna i secera po ukusu (Pata pise u zagradi ‘obicno se pripremaju bez secera” ).
Jabuke (kruske, dunje) se ne gule nego se iseku na manje komade ili ikrupnije naribaju. Ako se stavlja secer, tada ga posipati po usitnjenom vocu, nakapati sok od limuna i ostaviti da stoji na hladnom 2 stat. Cediti ih u sokovniku. Ostatak se obicno, ali uz dodatak svezeg voca upotrebi za marmeladu (ili lenju pitu  – moj dodatak)

Sok od jagoda

Pripremiti 5 kg jagoda i 500-600 gr secera. Jagode oprati, odstraniti im peteljke, posuti ih secerom i ostaviti na hladnom mestu da stoje. Staviti ih u sokovnik i sociti. Dobije se oko 3 litra soka.
Pata kaze da sok posle socenja, treba sipati sve do ruba flase ako s ezatvaraju gumenim kapicama, a malo manje ako se zatvaraju plutanim zapisacima. Flase staviti u suv lonac, ove zatvorene plutom okrenuti grlicem na dole, pokriti ih i ostaviti da se ohlade. Posle im azalepiti etikete sa datumom, vrstom voca, kolicinom secera i ostaviti…
Eto, to su Patini recepti, i dopada mi se sto nema previse secera i previse kuvanja, tj. “ubijanja” nature u njima

izvor net /

You may also like...

Leave a Reply

%d bloggers like this: