Pihtije

Credit:Svetlana Krayushkina

1 papak (svinjska nogica)
1 manja sveza svinjska butkica ili pola veće (ne sušena)
2-3 čena bela luka
soli po ukusu
još:
1 šargarepa
1 bareno jaje
1-2 kisela krastavčića

Sv. nogice i butkicu obariti u posoljenoj vodi, a najbolje je ako imate pretis. Vode ne sme da bude previše. Bolje je staviti manje pa dodavati. Za kuvanje u pretisu treba naliti vodu do polivine sadržine, a za kuvanje u običnoj šerpi više jer voda isparava. Obarene svinjarrije izvaditi iz vode i odvojiti od kostiju i iseckati na sitnije komade.
U vodu u kojoj su se kuvale nogice staviti jednu očišćenu šargarepu, isitnjen beli luk, posoliti po ukusu i pustiti da provri. Kad je supica doterana na ukuis obavezno je procediti kroz cediljku za supu. Šargarepa se stavlja samo da malo oboji tečnost da ne bude mlečno bela.
Dno kalupa u koji će se razliti pihtije ukrasiti kolutovima barenog jajeta,kiselih krastavčića ili već po želji. Preko ukrasa sipati malo procedjenu supicu i ostavitu u frižideru da se malo stegne. Kada se prvi sloj stegao na njega staviti isečemo meso. Supicu malo podgrejati, jer se već ohladila. Pihtije ostaviti da se dobro ohlade i stegnu, obično im treba 1 dan.
Pre serviranja skinuti sa gornje površine masnoću koja se natalozila. Pažljivo nožem malo odvojiti pihtije od zidova kalupa. Na kalup staviti tanjir za serviranje i okrenuti ga.

Slikovni rezultat za pihtije hr

izvor net / slika net

You may also like...

Leave a Reply

%d bloggers like this: