Food for Soul

Kada dodje vreme sljiva -Pekmez od sljiva

Credit:YelenaYemchuk

Pribavila sam jedan recept, pa ću kada dođe vrijeme šljiva raditi ovako:

Pekmez od šljiva (pečen u pećnici) 

Priprema:

Šljive dobro operite. Izvadite koštice i odstranite oštećene dijelove radi što bolje kvalitete gotovog pekmeza.
Očišćene šljive sameljite. Najbrže i najjednostavnije je da to učinite u blenderu. Dobivenu masu pretresite u veliku zdjelu. Dodajte šećer u kojeg ste umiješali Želin i đumbir. Dobro promiješajte i pazite da negdje ne ostane grudica šećera.
Pećnicu ugrijte na 220°C, a rešetku spustite na najnižu razinu (zbog veličine zdjele). Pecite pekmez dok ne postane prilično gust (ne zaboravite da će se hlađenjem još malo zgusnuti). To zbog količine šljiva može potrajati i 3-4 sata. U toku pečenja povremeno promiješajte i tako pratite zgušnjavanje. Moram napomenuti da ovaj način pripreme pekmeza u pećnici uvelike smanjuje naporno i dugotrajno miješanje!
Dok se pekmez peče, pripremite staklenke i poklopce. Operite ih dobro u vrućoj vodi i ostavite da se cijede. Ne brišite ih krpom! Za svaki slučaj, možete u svaku uliti sasvim malo rakije, protresti, ocijediti i osušiti.

Kad izvadite gotov pekmez iz pećnice, pećnicu ugasite i kad se temperstura spusti na oko 50°C, stavite unutra staklenke da se ugriju. U tako tople staklenke punite pekmez pazeći da ne ostaju mjehurići zraka koji bi mogli uzrokovati kvarenje.
Vratite otvorene napunjene staklenke u još toplu pećnicu da se na vrhu napravi korica koja će pomoći čuvanju pekmeza.
Kad se sasvim ohladi, to će najvjerojatnije biti tek drugi dan, kapnite na vrh malo ruma ili rakije, tek toliko da pokrije površinu pekmeza u staklenci. Tada ih dobro zatvorite i spremite na tamno, suho i hladno mjesto.

Sastojci

• 5 kg šljiva
• 1 kg šećera
• 2 vrećice Želina
• 1/2 male žlice đumbira u prahu
• malo ruma ili rakije (šljivovice)

 

izvor net 

You may also like...

Leave a Reply

%d bloggers like this: