Uskršnja torta od malina

Uskršnja torta od malina

3 jaja
150 gr šećera
2 vanilija
50 gr brašna + 50 gr gustina
1 žličica praška za pecivo
1/2 kg zamrznutih malina
375 gr posnog svježeg sira
250 gr krem sira
strugana korica od 1 limuna
250 gr vrhnja za šlag
2 učvršćivača za šlag
2 kašike šećera u prahu.

Uskršnja torta od malina priprema

Odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Od bjelanjaka i 2 kašike vode umutiti čvrsti snijeg, dodati 75 gr šećera i 1 vaniliju., a zatim stalno muteći i žumanjke. Odvojeno pomiješati brašno, gustin i prašak za pecivo i dodati polako u prethodnu smjesu od jaja. Biskvit ispeći u okruglom kalupu za tortu na temperaturi od 160 stupnjeva oko 30 minuta.
U međuvremenu odlediti maline. Pomiješati oba sira sa 75 gr šećera i 1 vanilijom. Sa 1 kesicom učvršćivača dobro istući vrhnje za šlag i dodati smjesi sa sirom. Odvojite manju količinu kreme sa sirom i stavite u vrećicu za ukrašavanje, koju treba staviti u frižider.
Ohlađeni biskvit prerezati na pola i to tako, da gornja kora bude tanja od donje. Donji biskvit staviti u kalup za tortu, posuti ga malo učvršćivačem za šlag, povrh staviti polovinu malina, pa njih opet posuti sa malo učvršćivača. Povrh malina staviti kremu od sira, pa odozgo poredati preostalu polovinu malina i malo ih pritisnuti. Tortu staviti na hladno. Gornju tanju koru izrezati zrakasto na 10 dijelova. Od papira izrezati oblik jaja, staviti ga na svaki dio i odozgo posipati mljevenim šećerom, da ostane motiv jajeta.Špricom na svaki komad istisnuti odozdo malo fila i poredati ih tako, da budu malo ukošeni.Povezana slika

(izvor net, slika net/getty images)

You may also like...

Leave a Reply

%d bloggers like this: