Starinska pogača s orasima

Starinska pogača s orasima (preuzeto sa www.pijanitvor.com)
Nekada davno kolači nisu bili ni puno slatki, niti su tijesta bila dizana a još manje su bila prhka ili mekana. Evo jednog starinskog recepta za pogaču s orasima iz đurđevačke Podravine, od namirnica koje su bile dostupne našim bakama:
U 0,5l vode (može mlačna) dodati malo soli i šećera te 3 žlice jogurta (nekada se radilo s kiselim mlijekom ali je danas jogurt jednostavnije naći). Jogurt (kiselo mlijeko) se dodaje kako bi pogača i nekoliko dana sačuvala svježinu.
Tko želi, da tijesto ne bi baš bilo previše žilavo, može dodati malo svježeg kvasca (otrgnuti ćošak s one kocke) ili praška za pecivo.

U to dodavati meko brašno (može i miješano), koliko treba da se zamijesi masa pogodna za valjanje.

Tako pripremljeno tijesto razvaljamo na debljinu otprilike 1cm i pospemo ju mljevenim orasima u koje smo dodali šećera po želji (ne previše). Nakon posipavanja, toliko da se ispod ne vidi tijesto, tijesto preklopimo i ponovno razvaljamo na debljinu od 1cm. Potom ponovno posipamo, preklopimo i razvaljamo. Postupak ponavljamo nekoliko puta (3-4). Nazadnje se tijesto samo preklopi i položi u malo namašćenu posudu za pečenje (prilikom valjanja voditi računa o obliku i veličini posude). Prije pečenja se tijesto obavezno izbocka vilicom kako se kolač ne bi napuhnuo i ostavi da odstoji cca 10-15 minuta.

Peče se 20-tak minuta na 180 stupnjeva, dok s gornje strane ne dobije lijepu koricu. Po završetku pečenja se obavezno prekriva kuhinjskom krpom i ostavi tako da se ohladi kako korica ne bi bila pretvrda.

Iako se pogača izvorno radi s orasima, moguća je i varijanta s makom. Ako se koristi mak, mora se izmljeti i popariti s mlijekom. Šećeri se prema ukusu ali ne previše.

You may also like...

Leave a Reply

%d bloggers like this: