KUHANE KISELE PAPRIKE

KUHANE KISELE PAPRIKE

Za ovo se upotrebljavaju paradajz-paprike. prirede se tako da se operu i odreže im se samo peteljka.
Za 6 kg paprika priredi se octena smjesa od 2,5 litara 10% octa, 5 litara vode, 30 dkg šećera, 30 dkg soli i 3 dcl ulja.Smjesa zavrije i u nju se postepeno stavljaju paprike. kad požute s jedne strane, preokrenu se na drugu. Ulje treba dodavati postepeno za svaku partiju paprika.
Kad se paprike skuhaju (kuhanje traje oko 4 min), ohlade se i slažu u staklenku. Prelijevaju se smjesom octa i ulja u kojoj su se kuhale i zatvore.
 

zena.rtl.hr/forum/tema/zimnica

credit  DanielVincek

Paprike po starom nacinu 

Kupljene paprike ostaviti nekoliko dana razredjene na suvom mestu. Zatim ih oprati hladnom vodom i odmah redjati u spremljeni sud, bilo bure ili cup, ili tegle. Na dno ih poslagati u red sa ponekim krastavcem i zelenim paradajzom. Dodati celerovo lišce,posoliti i tako postupati dok god se ne napuni sud ili bure. Ako je bure od 50 litara, treba utrošiti 1,5 kilogram soli. Kad je sva turšija naredjana, treba je preliti oprobanom corbom koja se pravi ovako: u jedan cist veci sud skuvati višnjevog lista, pa kada se voda ohladi, procediti je i na3 litra višnjeve corbe dodati 1,5 litar cistog vinskog sirceta; to dobro promešati i puniti sud s povrcem do samog vrha. Bure ili sud odozgo pritisnuti krstom od camove daske, pa staviti odozgo veliki cist kamen. Na bure staviti slavinu i dvaput nedeljno otakati sirce. Sve sirce iz bureta otociti, pa opet preliti preko turšije, i to ponoviti još dvaput. Važno je napomenuti da se ni jedno od povrca ne sme bušiti niti im se pri slaganju u bure smeju seci drške.

izvor Zimnica Bez Konzervansa Recepti

You may also like...

Leave a Reply

Discover more from kitchenmagic3.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading