Punjena tikva na rumunjski (Dovleac umplut)

Punjena tikva na rumunjski (Dovleac umplut)

Trebate:
Jednu hokaido tikvu cca 2-2,5kg
Dvije žlice oljuštenih bučinih sjemenki
0,5kg mljevene junetine
50g feta sira, isjeckanog na sitne kockice ili zgniječenog viljuškom (zavisi o vrsti)
Jednu glavicu slatkog luka, sitno isjeckanu (u mom slučaju ljubičasti)
Jednu crvenu rog papriku, očišćenu od koštica, isjeckanu na kockice
2 ne prevelike ljute zelene paprike ili 4-6 zelenih chilly papričica, očišćenih od koštica, isjeckane, ali ne presitno
2-3 češnja češnjaka, vrlo sitno isjeckana
1-1,5 žličica slatke crvene paprike
pola vezice peršina, sitno isjeckanog
mljeveni papar
naribani muškatni oraščić
solBučine sjemenke suho pržite na laganoj vatri dok ne razviju miris i postanu lagano hrskave, te ih odložite sa strane da se ohlade.Punjena tikva na rumunjski

Zagrijte pećnicu na 185-190C (recept kaže 200C).

Tikva mora lijepo ravno ležati, na limu za pečenje, pa ako ima donju peteljku oprezno je odstranite. Nemojte oštetiti kožu, niti zasjeći dno tikve da ga izravnate. Elegantnim potezom čakije odsjecite kapu tikve, to će vam biti poklopac. Žlicom očistite poklopac od vlakana, ako su se na njemu zadržala. Potom žlicom izvadite sjemenke iz tikve i očistite ju od vlakana, sve do mesa. Nasolite tikvu iznutra i ostavite ju da odstoji.

Pomiješajte sve ostale sastojke, uključujući pržene bučine sjemenke u zdjeli, začinite solju (oprezno, feta sir je već slan), paprom i muškatnim oraščićem.

Dobro obrišite tikvu iznutra papirnatim ručnikom, slobodno ponovite brisanje dva-tri puta.

Napunite tikvu nadjevom, dobro pritisnite tako da nadjev potpuno popuni tikvu, ali nikakvo nasilje nije potrebno. Poklopite tikvu vlastitim poklopcem i stavite peći u pećnicu 70-90 minuta (recept kaže 90 minuta, ali to mi se čini lagano pretjerano). Ako želite možete pred kraj pečenja ubodnim termometrom provjeriti temperaturu nadjeva. Nemojte bosti kroz tikvu, nego ubodite između tikve i poklopca, temperatura preko 70C je OK. U mom slučaju 80-85 minuta na 185C bilo je više nego dovoljno. Želite li tikvu prenijeti na tanjur za posluživanje, budite oprezni da vam se sve ne raspadne

Ideja je da do neke mjere osjetite svježinu sastojaka. Ako to ne želite, možete meso, papriku, luk i češnjak malo provrtiti na tavi, pa onda iskombinirati sa ostatkom sastojaka i time nadjenuti tikvu, pa onda sve skupa staviti u pećnicu. Naravno, u tom slučaju trebat ćete skratiti vrijeme pečenja. Ne bojte se ljute komponente nadjeva, slatkasta tikva izvanredno parira tom ljutom okusu.

izvor net

You may also like...

Leave a Reply

%d bloggers like this: