KRALJEVSKI KUSKUS (Maroko) 

KRALJEVSKI KUSKUS (Maroko) sastojci  za 10 osoba:

1,5 kg kupusa,
1 kg ovčetine,
1 pile,
500 g krte govedine,
50 g nauta,
500 g crnog luka,

kašičica cimeta,
2 kašike šafrana,
3 karanfilića,
50 g suvog grožđa,
2 repe,
2 šargarepe,
4 tikvice,
1 mala tikva (nije obavezno),

200 g boba,
2 paradajza,
1 veza peršuna,
malo korijandera,
so i biber,
1 kašika aleve paprike,
kajenski biber,

KRALJEVSKI KUSKUS priprema:

Za razliku od običnog kod čijeg se spremanja koristi samo ovčetina, kraljevski kuskus se sprema sa najmanje tri vrste mesa i sa više vrsta povrća.

Dan u oči spremanja kuskusa stavite naut u hladnu vodu da prnoći. Sutradan pile isecite na osam delova, ostalo meso isecite na kocke i sve stavite u lonac, nalijte sa 5 l vode. Ocedite naut, očistite i iseckajte dve glavice crnog luka, pa sve to sa karanfilicem dodajte u vodu. Posolite i pobiberite pa kuvajte na jakoj vatri, Kada provri skinite penu, dodajte šafran i cimet, pa na lonac stavite šuplikavu posudu sa kuskusom, neka se kuva na pari 30 minuta.

Nakon tog vremena kuskus sklonite i prespite ga u činiju, te ga poprskajte svežom vodom i dobro promešajte tako da upije svu vodu. Meso poklopite i ostavite da se kuva još jedan sat. U međuvremenu očistite preostale sastojke, operite ih i isecite: repu na 4 dela, šargarepu na kolutiće, tikvice na režnjeve, tikvu na kocke, luk na četvrtine. Paradajz poparite, oljuštite ga i sitno iseckajte. Operite i sitno iseckajte korijander iperšun. Bob ste naravno već potopili pa ga sad očistite od opni. Sve ove sastojke dodajte u lonac u kome se kuva meso, pa kuvajte jos 30 minuta.

Petnaest minuta pre kraja kuvanja ponovo na lonac stavite šuplikavu posudu i u nju vratite kuskus da se zagreje. Neposredno pred služenje napravite pikantni umak: U malo supe umešajte kašiku aleve paprike i kajenski biber ili ljutu alevu papriku.

Kuskus sipajte na veliki tanji, a na njega složite meso i povrće, zalijte sa malo supe. Preostalu supu servirajte zasebno u činiji, takođe i pikantni sos.

Credit:AnnaPustynnikova

spice blends, saffron lovers, gifts for foodies, spices, Afghan spices

You may also like...

Leave a Reply

%d bloggers like this: