Belgijska čokoladna torta

Belgijska čokoladna torta sastojci:

175g maslaca,
175g šećera,
4 jaja (malo umućenih),
200 g brašna,
2 čajne kašike praška za pecivo,
1 kašika kakaa,
50 g otopljene čokolade,
450g vrhnja za kolače,
375 g sjeckane čokolade,
200g čokolade za glazuru.

Jednu formu za kolače (promjera od 20 cm)namazati i obložiti bakpapirom.
Maslac i šećer pjenasto umutiti.
Dodati jaja.
Pa zatim lagano dodavati mješavinu brašna,kakaa i praška za pecivo.
Smeu saliti u formu i peći na 180 stepenin 40 minuta.
Kad je kolač gotov,ostaviti ga na nekoj rešetkastoj podlozi, 10 minuta da se slegne ,a zatim presjeći tako da se dobiju dvije kore iste debljine.
Vrhnje grijati dok nepoče da vrije,zatim ga skloniti i dodati čokoladu.
Kad se čokolada otopi, saćekati da se smjesa potpuno oohladi i time filovati i premazati kolač.(može se ostaviti jedan dio za kasniju dekoraciju kolača)
Čokoladu(predviženu za glazuru) istopiti i lagano razliti po jednom komadu bakpapira.Kad se ohladi rezati listove i ukrasiti s njima rub torte.  Torta je samo za prave čokoholičare.

Credit:studionobra

izvor roda.hr

Чикаго торта

Потребне намернице: 9 јаја, 260 гр шећера, 5 штангли чоколаде, 1 кашика пржене самлевене кафе, 200 гр бадема самлевеног са љуском, 180 гр путера и млевеног бадема за посипање. Начин припремања: у чинију ставити 120 гр шећера у праху и 8 жуманаца. Шећер и жуманца добро умутити, томе додати 2 штангле чоколаде (рибане), 1 кашику пржене самлевене кафе, 200 гр бадема самлевеног са љуском. Ово све добро измешати, па затим додати чврст снег од 8 беланаца. Сада узети калуп за торту, намазати га путером, посути брашном и сипати масу у калуп, ставити у рерну пећи 1 час на умереној ватри. Када торта буде печена оставити је да се охлади, а затим је расећи на 2 дела и пунити следећим кремом: у казанче за снег ставити 180 гр путера, 1 жуманце и то добро мутити. Засебно ставити на ватру једну шерпу у коју треба сипати мало воде и када се вода загреје додати 3 штангле чоколаде, растопити их у тој води, додати 140 гр шећера и кувати док маса не буде густа. Када чоколада буде кувана, скинути је са штедњака, оставити да се охлади, а затим је измешати са оним размућеним путером. Најзад додати чврст снег од 1 беланцета. Овом масом торту пунити и споља премазати а затим је споља посути млевеним бадемом.

recept slatki kuvar

Крем торта од лешника

Schokoladen-Haselnusscremetorte (Aufsicht)

Потребне намернице: 11 јаја, 380 гр шећера и посебно 2 кашике кристал шећера, 280 гр самлевених лешника, 250 гр путера, 2 штангле чоколаде и комад путера у виду ораха. Начин припремања:улупати чврсту пену од 10 свежих беланаца. Улупаној пени постепено додавати 280 гр шећера. Све добро умутити додати 280 гр самлевених лешника. Пажљиво све измешати. Ову масу пећи у 6-7 делова, као што се пеку листови за добош торту. Модле за ово тесто морају бити доста намазане путером и посуте брашном. Печене листове вадити из модле док су врући. Оставити их да се хладе и пунити овим филом: у казанче за снег ставити 10 жуманаца и мутити их без шећера. У засебном суду кувати 100 гр шећера с мало воде док шећер не буде густ и тада овај кувани шећер помешати са жуманцетом, све мало на штедњаку прокувати и оставити да се хлади. Хладном филу додати 250 гр пенасто умућеног путера. Овим надевом пунити сваки лист торте.Сложену торту превући исто тако и около, а површину превући чоколад-глазуром која се прави овако: 2 кашике кристал шећера ставити у шерпу и додати мало воде, да шећер буде густ као за слатко. 2 штангле чоколаде омекшати на пари, додати чоколади једно парче путера у величини ораха, добро измешати и у ову смесу сипати кувани шећер. Скинути са штедњака, све стално мешати док се глазура не прохлади, па затим превући торту. Напомена: Торту треба испећи 2-3 дана пре употребе. На дан употребе је пунити и ређати. Ако се пак жели да се торта употреби одмах, односно истог дана, онда треба поквасити један салвет, добро га од воде оцедити, па сваки лист печене торте у мокар салвет умотати и тако оставити да стоји бар 2 часа. Ако се поступи овако торта ће се моћи одмах ређати и служити.

recept slatki kuvar

credit The Food Union

You may also like...

Leave a Reply

Discover more from kitchenmagic3.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading