Sastojci: Za 4 obroka: Oko 60 dkg crvenog luka (sitnije duguljaste glavice), oko 10 dkg luka crvenog za punjenje (fil), 40 dkg mehkog mesa (goveđeg a može i miješanog sa bravećim), 8 dkg riže, 2-3 kašike ulja (ili rastopljene masnoće), so, biber, ukuhani paradajz (kavada), malo aleve paprike, malo sirćeta ili povlake, te 1/2 I kisela mlijeka.

Način Pripreme:
sogan-dolma doslovno znači punjeni luk, pa se u Bosni još naziva i “lukovica”.

Meso i crveni luk se samelju( ja u multipraktiku sa par kockica leda da se meso ne zagrije prilikom mljevenja) i posole. Opere se riža, prodinsta i izmiješa sa mesom, doda malo bibera, jedno jaje, pa opet izmiješa, te se na taj način dobije punjevina
Neki još dodaju malo ulja, ali tada se riža ne dinsta, te česno bijelog luka.

Prije spremanja oguljenim glavicama luka se podrežu se vrhovi i skuhaju u vodi, toliko da se ne raspadnu, ali da se mogu izbacivati košuljice luka (slojevi) “dolme”. Skinu se s peći, ocijedi topla i ulije hladna voda. Onda se prstima pritiskanjem izbacuju slojevi luka “dolme”. Skinu se s peci, ocijedi topla i ulije hladna voda. Prvi sloj s Ijuskom se odbacuje, a upotrebljavaju se drugi slojevi. Od jedne glavice luka dobije se više dolmi koje se pune punjenjem (nadjevajući dolme prstima, a manje “dolme”, eventualno, cackalicom ili dezertnim nožićem).
Punjene dolme luka se slažu u šerpu, zaliju vodom ili juhom, tako da budu pokrivene, doda malo sirćeta ili povlake, pritisnu tanjirom ili drugim poklopcem (užim od šerpe – da ne bi iz dolme prilikom kuhanja izletjelo meso), te stave kuhati. Dolme provriju za oko 10 minuta, poslije se prebace na tihu vatru i tako dalje kuhaju. U kuhanu dolmu se doda malo aleve paprike.
Uz dolmu, ili poslije, servira se kiselo mlijeko (ili povlaka, kiselo vrhnje). Može se malo “zacvrkati” uzavrelim mladim maslom ili maslacem