Jozefina ili torta od naranče i čokolade

Jozefina ili torta od naranče i čokolade

Tijesto:
25 dag lješnjaka
25 dag šećera
8 jaja (držati na sobnoj temperaturi) + 4 žlice tople vode + prstohvat soli
20 dag čokolade u prahu
1 naranča – naribati koru + usitniti meso štapnim mikserom

Krema: NEMA! 😀

Glazura:
10 dag čokolade za kuhanje + 1 dl slatkog vrhnja ili vrhnja za kuhanje otopiti u parnoj kupelji ili na sasvim laganoj vatri i glazirati tortu.

Redoslijed:
Prepržiti lješnjake kratko na suhoj tavi i samljeti

Pripremiti kalup za torte i obložiti dno pek-papirom (stijenke samo namazati)

Zagrijati pećnicu na 180-200oC.

Razbiti sva jaja (cijela) u posudu i dodati 4 žlice tople vode i trunčicu soli. Uključiti mikser na najveću brzinu i vrtiti 2-3 minute (ne kraće) da se napravi pjenasta smjesa. Malo pomalo dodavati šećer i mljevene lješnjake dok se sve ne potroši. Umiješati i čokoladu u prahu. Na kraju umiješati mljevenu naranču i njenu koru, miksajući kratko na najmanjoj brzini.

Smjesu izliti u kalup za torte i peći 10-15 minuta na visokoj temperaturi da se lijepo jednoliko digne, a onda još oko pola sata na 150oC da se potpuno ispeče do kraja.

Kad se ohladi (tj. bude mlačno) izvaditi iz kalupa. (Ja obično tankim nožem prethodno odvojim tijesto od kalupa, da se pri otvaranju kalupa ne potrga). Tortu prekrenuti na mrežu i glazirati čokoladom. Ukrasiti po želji.

Dobar tek!

Napomena:
Ovaj recept je iz radio emisije Arisa Angelisa “Ljudi 20. stoljeća” od prije dvadesetak godina – dala ga je gđa Josipa Debeljak, a moja mama zapisala. U originalnom receptu jaja se odvajaju – bjelanjak ide zadnji, naranča se melje na “flajšmašini” a koh-čokoladu treba naribati.
Sve što sam ja učinila je prilagodba recepta današnjoj kuhinjskoj građevinskoj mehanizaciji. Jedino još nemam pećnicu s ventilatorom, a za forumašice koje ju imaju, vjerojatno treba skratiti vrijeme pečenja za trećinu…

izvor : roda.hr

You may also like...

Leave a Reply

%d bloggers like this: