Crna rotkvica

Crna rotkva je idealna kod kašlja i grlobolje (starinski recept): odreže se kapica (da bude kao poklopac), doljnji dio se izdubi (da bude kao lonac) i unutra se stavi med. Sve se stavi u/na malu čašicu (koja bude kao stalak) npr od rakije, jer rotkva pusti sok i kroz korijen. Drugi dan popijemo sok u čašici i onaj u rotkvi. Ista rotkva se može koristiti još 1-2 puta (dok se ne smežura).

Neki rade to isto tako da narežu rotkvu na kockice i promiješaju s medom. Meni je draži prvi način, a djeci se sviđa kad piju iz rotkvice.

Inače je još kiselimo kao pickles (s malo soli, skupa s drugim korijenastim povrćem), dodamo u miso juhu ili naribamo na krupnije i dodamo soya sosa. Ili je naribam skupa s jabukom, pomiješam i tako pojedem (tako radim i s celerom, korijen).

Češće koristimo daikon. Crna rotkva bi bila zamjena za daikon za naše podneblje. Samo bi skrenula pažnju da crna rotkva i daikon moraju biti uzgojeni na zemlji bez umjetnih gnojiva, pesticida jer tada djeluju kao otrov, a ne kao lijek (vežu na sebe otrov iz zemlje).

“Povrtnica ili crna rotkva: Kao lijek stimulira izlučivanje žuči, potiče tek i djeluje okrepljujuće, djeluje na izlučivanje sluzi iz organa za disanje, pa se preporučuje za liječenje bronhitisa, prehlade i kašlja. Poticanjem peristaltike crijeva i lučenja probavnih sokova posebno se preporučuje osobama koje pate od zatvora, neuredne i neredovite stolice”. Vegetarijanska kuhinja, SNL, 1989.

Namaz od povrtnice sa sirom:
naribana povrtnica, nasoliti, ostaviti 10min, ocijediti i dodati:
250g kravljeg sira
4 žlice kiselog vrhnja ili jogurta
sol, papar, kopar

izvor:roda.hr

You may also like...

Leave a Reply

%d bloggers like this: