Tri tradicionalna vlaška specijaliteta

Recept se prenosio s kolena na koleno, a ja ću ga sada podeliti sa vama.

GOLUBAČKA MUSAKA

Sitno iseckani luk propržite na ulju, a zatim dodajte mleveno meso i začine(so i biber). Otprilike, na glavicu luka ide 250 gr mešanog mlevenog mesa. Kada se to sve zajedno proprži, sklonite sa vatre. U šerpi sa posoljenom vodom skuvajte nekoliko krompira (na ovu količinu, dovoljno je 4-5 srednje veličine). Možete ih iseckati na manje kocke da bi se brže skuvali. Zatim procedite vodu, dodajte malo mleka i margarina i izgnječite sve to, odnosno, napravite pire.

U podmazanu vatrostalnu posudu sipajte prvo deo pirea, zatim meso, a onda opet preko pire. Prelijte smesu prethodno umućenim jajetom (možete u jaje dodati i malo mleka). Zapecite u rerni dok se ne napravi rumena korica (10, 15 minuta ako je rerna uključena na 200 stepeni). 

Ono što je takođe specifično za moj kraj jeste da većina kuća slavi slavu Svetog Nikole. Slava je posna i na trpezi se mora naći riba (pržena ili pečena, u zavisnosti ko kako voli). Specijalitet koji se pravi uglavnom samo u ovoj prilici jeste

„pijani šaran“

Pripremiti jednog većeg šarana (do 3 kg) i po širini ga zaseći na redove; posoliti i preliti uljem i staviti da se peče. Za to vreme pripremiti smesu od ulja, začina, belog luka i peršuna – kada šaran bude polu-pečen u tim zasečenim redovima sipati svuda po malo. Pri kraju pečenja, celog šarana preliti belim vinom (potrebna količina vina je otprilike jedna čaša od jogurta) i ostaviti da se još malo krčka u rerni. Ovaj specijalitet se ne sprema suviše dugo, oko sat vremena, rerna treba biti podešena na 200 stepeni.

I poslednji recept su vlaške žmare.

To je starinsko jelo koje se uglavnom sprema na zavetinama, svadbama i krštenjima, najviše u Homolju. Nekada se čak sati provode kraj vatre da bi se pripremilo.Potrebni su luk, ovčije meso i kukuruzno brašno. Prvo se kuva meso koje se nakon određenog vremena odvaja od kostiju i usitni ručno. Ako se kuva za veliki broj osoba, sprema se u kazanu. Treba povremeno dodavati i mast kao vruću smesu. Sjediniti luk i meso, a zatim polako dodavati kukuruzno brašno uz stalno mešanje dok ne dobije gustinu. Ovaj specijalitet se servira vruć.Slikovni rezultat za Karpfenfischrezepte

Tri tradicionalna vlaška specijaliteta

slika net

You may also like...

Leave a Reply

%d bloggers like this: