Dusin recept za najbolje barene paprike

Dusin recept za najbolje barene paprike – 

Ja papriku isecem na polovine i izvadim seme – tako mi manje tegli treba nego da ih stavim cele. Cesto se desi da spolja paprika izgleda zdravo a kad se presece  vidi se da je  seme  braon ili se paprika  kvari. Ako stavljate  paprike cele izbusite ih na nekoliko mesta viljuskom da upiju presolac.

Presolac (tecnost kojom prelivam paprike) pravim tako da na 3 dela vode stavim 1 deo sirceta ( 2,5 dl sirceta na 7,5 dl vode). Na  litar presolca stavljam 50 grama soli i 30 grama secera i dodam i malo ulja. Sve  to odokativno, dovoljno je samo malo, paprike su ukusnije ako ima i ulja.
Za 6 kg paprika sam prosle godine potrosila 3 litre presolca i 1 dl ulja. Kolicina presolca  varira u zavisnosti koliko su paprike sveze, tj. koliko presolca upiju. Ako vam zafali presolca dokuvajte, ako ima viska ja prespem u neku teglu visak pa za dan/dva kad ponovo stavljam papriku iskoristim i to.

Presolac stavim u serpu, dodam ulje pa stavim na ringlu da provri. Spustam polovine paprika tako da bude samo jedan sloj u serpi pa kad presolac ponovo prokljuca ostavim 2-3 minuta da vri. Ako volite meke paprike ostavite minut, dva ili i  duze da se bare. Probajte da li su onako cvrste, meke kako volite, mada imajte u vidu i da ce se paprike jos dokuvati dok se pasterizuju. Vadim paprike resetkastom kasikom i stavljam u tegle. Onda stavim drugu kolicinu paprika da se bari i dopunjavam tegle. Paprika malo splasne u teglama dok ih punim. Kad  je sva paprika obarena i u teglama (punim ih paprikama do 3/4 visine)  tecnost koja se na dnu tegli skupila odlijem u serpu i pustim da cela kolicina presolca  ponovo prokljuca. Onda sipam tu kljucalu tecnost po malo u svaku teglu dok ih ne napunim. U veliku serpu poredjam zatvorene  tegle, nalijem vrucom vodom do 3/4 visine tegli i stavim na ringlu. Kad voda oko tegli prokljuca, smanjim temperaturu tako da voda samo struji i ostavim tako 15-tak minuta za tegle od 720 ml a  oko 20-30 minuta za tegle od 3 l. Ostavim tegle u serpi dok se voda ne ohladi, cak pokrijem serpu nekom jaknom da se sporije hladi

Od zacina stavim lorber u presolac dok barim paprike, posle ga izvadim, a u tegle stavim biber u zrnu, u poneku teglu i beli luk  – na teglu od 720 ml stavim 2 cena, isecena na 2-3 dela svaki  u poneku teglu i malo bosiljka, to samo ja volim, moji ne, vi stavite zacine koje volite. Ne stavljajte nikako kim u presolac u koji ide i ulje, dobije gadan ukus.

izvor net

slika: Bialy, Boguslaw 

You may also like...

Leave a Reply

%d bloggers like this: