Domaca govedja juha

Domaca govedja juha potrebni sastojci su:

3/4 kg govedine s kostima, 1 1/4 l vode, 4 dag mrkve, 4 dag persuna (korijena i lisca), komadic i listic celera, komadic poriluka, 1/2 glavice luka, 2 reznja cesnjaka, po zelji 4-5 mahuna, kupusa, karfiola, korijena korabe, komadic lovorovog lista, nekoliko zrna bibera, 1 paradajz ili 2 kasike paradajz-pirea, soli po zelji, komadic jetre, malo safrana.

Prije kuhanja meso i kosti operemo. Za dobru juhu meso stavljamo u hladnu vodu.Neka lagano zakipi.Povrce za juhu ocistimo, operemo, narezemo na vece komade i dodamo juhi koja se vec neko vrijeme kuha.Zacine stavljamo nesto kasnije.Pri kraju kuhanja dodamo paradajz pire ili svjezi paradajz i ostalo povrce koje se brze kuha. Kuhanu juhu skinemo sa vatre i ostavimo da se razbistri .Visak masnoce uklonimo.Dodamo hladnu vodu. Na povsinu ce se opet pojaviti masnoca koju po zelji uklonimo kasikom. Za kasniju upotrebu juhu procijedimo i spremimo. Ako juhu upotrebljavamo odmah zakuhamo je i posluzimo sa raznim dodacima.Meso iz juhe lijepo izrezemo.Socnije je ako ga do posluzivanja drzimo na toplom mjestu.

I savjet za kraj:)
Najbolja juha je od dobro ugojenog i ne premasnog goveda.Mnogi tvrde da je volovsko meso ukusnije nego kravlje. Junetina je premlada za dobru mesnu govedju juhu. Koristimo razlicite komade mesa: hrbat, hrskavicna rebra, podlopaticno meso, prsa, vrh prsa, slabine (flam), vrat i glavu. Juha od supljih kostiju je manje masna, od kostiju s mozgom vrlo je masna i zbog posebne vrste masnoce (holesterola) nije preporucena starijim i bolesnim osobama.
Ako meso stavljamo u hladnu vodu bjelancevine ce se kasnije zgrusati i u juhu ce se izluciti vise mesnog soka. Ako meso stavljamo u uzavrelu vodu povrsinski se sloj bjelancevina brzo stisne i mesni sok ostaje u mesnim vlaknima.U tom slucaju je meso ukusnije i socnije, a juha slabija.
Juha mora lagano kipjeti u pokrivenoj posudi.Ako naglo i jako kipi, juha se zamuti a meso je zilavo i tvrdo.Kuhanjem u pokrivenoj posudi sacuvace se mirisljive tvari.
Pjenu koja se pojavi u toku kuhanja ne smijemo skidati .To su izlucene bjelancevine koje ce se kuhanjem izgubiti i djelomicno nataloziti na dnu posude.

izvor net

credit Sebastian_Studio

Domaća juha s rezancima

Homemade chicken noodle soup in pot with carrots, celery, topped with parsley bits.


Sastojci za 4 osobe:

  • 30 dag junetine
  • 40 dag mesa
    domaće kokoši
  • 20 dag goveđih kostiju
  • 1 vezica korjenastog
    povrća
  • sol, papar
  • pola glavice luka

Korjensto povrće očistimo, operemo i
narežemo na komade. Stavimo ga kuhati
zajedno s mesom u hladnu slanu vodu. Na
ploči štednjaka popržimo polovicu luka i s
paprom dodamo mesu i povrću. Kuhamo
na laganoj vatri, dok meso ne omekša.
Meso možemo poslužiti uz kakav umak kao
predjelo ili kao glavno jelo uz kuhano povrće.
U juhu ukuhamo rezance i poslužimo.

izvor 24SATA PREDJELA I JUHE

Credit:matthewennisphotography

You may also like...

Leave a Reply

Discover more from kitchenmagic3.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading