Vanjuskin kolac sa jabukama

Vanjuskin kolac sa jabukama –

3 jajeta, 1 i pol casica secera, 3 casice brasna, 1 prasak za pecivo, 1 i pol casica ulja, 1 i pol casica jogurta i kilogram kiselih jabuka. Mjera je casica od malog jogurta.

Dakle ove sastojke (ne jabuke, naravno) izmjesas mikserom i polovicu smjese stavis da se pece u pecnici, dok druga polovica ide preko jabuka. Prvu polovicu peces otprilike dok ne otvrdne a ja to odokativno znam kada malo potamni. Jabuke ogulis i izrendas, stavis da se lagano dinstaju na vatri i sipas secera i dosta cimeta unutra, sve po zelji naravno. Dinstane jabuke stavis preko prvog sloja tijesta, onog kojeg peces prvog, i odmah po jabukama drugi sloj tijesta. I peces u pecnici dok malo ne potamni od gore. Mozes probosti cackalicom da vidis je li tijesto peceno, ako je peceno ne ostaje nista na cackalici.

Inace, da ti se ne lijepi, posudu u kojoj peces kolac malo pomastis uljem i naspes brasna koje protreses po cijeloj posudi da se napravi tanki sloj brasna na masnoci, a ostatak brasna istreses. Tako ces prilikom pecenja dobiti tanki sloj od brasna koji ce sprijeciti ljepljenje kolaca za posudu.

izvor net

You may also like...

Leave a Reply

%d bloggers like this: