Pite od karamela i čokolade

Pite od karamela i čokolade sastojci 

za tijesto:
125g maslaca,
100g šećera u prahu,
1 žumanjak,
180g glatkog brašna,
30g kakaa u prahu.

Za karamel:
100ml vode
400g šećera
125g maslaca
125ml slatkog vrhnja
2 žlice milerama

Za čokoladnu kremu:
125ml slatkog vrhnja
100g čokolade sa 70% kakaa

Natrgati maslac i istući ga sa šećerom u prahu dok ne postane pjenast. Odvojiti žumanjak od bjelanjaka i taj žumanjak dodati smjesi.
Pomiješati kakao i brašno, a zatim ga prosijati u smjesu. Sve izmiješati da se dobro poveže, zamotati u prozirnu foliju i ostaviti u hladnjaku da se stisne.

Za kremu od karamela rastopiti šećer s malo vode i ostaviti da se karamelizira. Kad dobije boju, oprezno ubaciti maslac. (Mogao bi prskati zbog ključanja, pošto je karamel na temperaturi od 180C, a maslac hladan.) Zatim dodati slatko vrhnje i malo milerama.

U međuvremenu započnite čokoladnu kremu. Tamnu čokoladu nasjeckajte i rastopite pomoću vrućeg slatkog vrhnja. Staviti slatko vrhnje da se zagrije i preliti ga preko čokolade i ostaviti dok se čokolada ne rastopi, a zatim promiješati. Ostaviti da se malo stisne, ali ne previše jer ipak mora biti tekuća kako bi se mogla preliti na prhko tijesto.

Razvaljati tijesto na tanko. Vaditi okrugle oblike i stavljati ih u kalupiće. Peći na 10ak min 165C i paziti da se ne prepeče.

Izvaditi tijesto iz kalupa. Preliti žlicom karamela, a kad se malo stisne, preliti i žlicom kreme od čokolade. Posipati sa malo cvijeta soli.

izvor net

Beisch, Leigh

You may also like...

Leave a Reply

%d bloggers like this: