Pivarski kvasac

Pivarski kvasac

Kvasac koji se koristi u ishrani vodi poreklo od gljive Saccaromiceti cerevisiae. Zove se pivarski jer se pre nego što su upoznata njegova lekovita svojstva, koristio samo za proizvodnju piva.

Danas se zna da on sadrži mnoštvo supstanci korisnih za organizam. Bogat je proteinima, ugljenim hidratima, mineralnim solima, vitaminom koji je vezan zbog mogućnosti da predupredi anemiju, pojača prirodnu odbrambenu moć organizma i smanji rizik od preuranjenog porođaja. Sadrži četiri važna elementa:
– selen: protiv smetnji koje uzrokuje starost;
– hrom: za prevenciju od dijabetesa i infarkta;
– glutamin: pospešuje eliminaciju štetnih materija;
– nukleinske kiseline: održavaju zdravlje telesnih ćelija.

Ipak, najvažnija karakteristika je da suvi pivarski kvasac sadrži velike količine B vitamina koji reguliše nervni sistem, utiče na zdravlje jetre, očiju, neophodan je u fazi rasta i pomaže srcu da dobro funkcioniše.
Postoji Ebersov dokument iz 1555. godine pre Hrista u kome se pominje da ’’blato’’ iz piva čuva telesno zdravlje. U šesnaestom veku lekari su suvi pivarski kvasac definisali kao ’’božanski lek’’.

Suvi pivarski kvasac nije namirnica, ne može da zameni obrok, ali je idealan dodatak koji može da nadoknadi sve eventualne nedostatke u ishrani. Prikladan je naročito u dijetama sa malo vitamina i proteina.

Zbog načina sušenja i konzervisanja koristiti tečni ili kvasac u prahu pomešan sa vodom, jer tada nema izmenjen vitaminski sastav i zadržava svu zdravstvenu efikasnost.
Preporučuje se tokom reduktivnih dijeta ili tokom perioda u kojem se ne jedu jaja, mleko, sir, meso. Optimalan je kod vegetarijanske hrane.

Neki lekari smatraju da je dovoljan samo suvi pivarski kvasac da otkloni smetnje izazvane cirozom ili drugim bolestima jetre.

Koristan je u prevenciji arterioskleroze, pa se preporučuje osobama u odmaklim godinama.

Treba ga redovno davati deci jer pozitivno utiče na fizički i mentalni razvoj. Stimuliše glad kod dece bez apetita.
Pomaže kod dijabetesa jer smanjuje nivo šećera u krvi.
Pomaže digestivne funkcije. Retko ko oseća težinu u stomaku ili mučninu ako redovno uzima suvi pivarski kvasac.
Izvrstan je protiv stresa zbog velike količine B vitamina koji je neophodan za dobru ravnotežu nervnog sistema.

Veoma je koristan protiv konspitacije jer utiče na rad creva.
Kardiolozi ga preporučuju osobama sa srčanim tegobama jer pospešujući varenje, smanjuje napor kojem je srce izloženo posle jela.

Suvi pivarski kvasac je prirodni antibiotik – kontroliše bakterije koje bi mogle da budu štetne za organizam (stafilokoka, salmonela), a istovremeno podstiče učinak bakterija korisnih za dobar rad creva.
Ginekolozi ga preporučuju u trudnoći jer ima preventivno svojstvo za anemiju, smanjuje rizik od ranijeg porođaja i pospešuje razvoj i zdravlje buduće bebe.
Kažu da je tajna lepote Grete Garbo skrivena u suvom pivarskom kvascu. Sigurno je jedno: njegovo dejstvo se jasno vidi na koži. Dezintoksikaciono i depurativno svojstvo za kratko vreme čini kožu čvrstom i blistavom. Pomaže da akne brzo nestanu, a vrlo je efikasan kod ekcema, upala i infekcije kože.
Utiče na brži rast kose i noktiju, jača zube.

izvor hendidrustvo.info/forum

Credit:brebca

You may also like...

Leave a Reply

%d bloggers like this: