Vedska kuhinja

Vedska kuhinja

Za početak, mantra koja se treba izgovorit prije svakog jela.
Nama om višnupadaja Krišna prešthaja bhu-tale
Šrimate harikeša – svamin iti namine.
Harikeš aham vande prabhupada – sumedhasam
Nana-bhaša-šrutadhanam daiteja – deša taranam
Namo maha-vadanaja Krišna – prema pradaja te
Krišnaja Krišna-čeitanja-namne gora tviše namaha
namo brahmanja-devaja go-brahamana-hitaja ča
dagat-hitaja Krišnaja govindaja namo namaha

“Osoba koja priprema hranu na tradicionalni vaišnavski način istodobno i meditira. ne kako će posle da uživa u jelu, već kako će Bog da bude njome zadovoljan. Zato se nikada hrana ne proba u toku kuhanja. Jelo se treba metnut pred sliku krišne i prvo se recitiraju 2 mantre na sanskritu kojima se slavi guru, a druge dve mantre su u slavu Krišne. Svaka se mantra treba ponovit 3 krat.”
(Ove su mantre primjer iz bhakti-joge…)

”Zašto je vedska kuharica veganska? Klanje nevinih životinja spriječava napredak u duhovnom životu, jer iskazuje manjak poštivanja prema životu i sadizam. Po Pitagori oni koji ubijaju životinje zbog hrane su spremniji mičiti i ubijati ljude nego vegetarijanci.”
(Ovdje moram pakosno primjetit da i Hindusi, tojest brahmanisti rabe antičke filozofe kano skolastičari Plotina, Augustina, Aristotela…)

”Dakle razvijanje ljubavi prema svim živim bićima je nemoguće ako ubijamo životinje, kažu sljedbenici Krišne.”
”Netko bi mogao prigovoriti da i biljke imaju također život, i da praktički nema razlike između jedenja mesa i jedenja biljaka. Ali ako prihvatimo taj način razmišljanja, tada možemo početi jesti i ljude…”

Da bi obrok na vedski način bio pravilan, on kao i kineski mora sadržavat više jela, ukusa itd, i zahtijeva zapravo mnogo truda.
Pravilni objed treba imati sljedeća jela:
Gorka – suha – kisela – začinjena – slatka začinjena – slatka – jela grickalice – vlažna i sočna – pikantna.

(Opis proslave Krišninog rođendana: ”Sa zadovoljstvom su pastori uživali u slavlju prskajući jedni druge mješavinom skute, zgusnutog mlijeka, maslaca i vode. Gađali su se maslacem i mazali jedan drugog po tijelu.” Iz “Priče o najdivnijem”.)

(“Ako mi netko ponudi s ljubavlju i predanošću jedan list, cvijet, voće ili vodu, ja ću to primiti.” Iz ”Bhagavad Gite, kakva jeste” 9. 25.)

(”Jednog jutra prodavačica voća je došla u Vrindavan. ’O stanovnici Vrađabumi!’ vikala je ona – ’Ako želite kupiti voća dođite ovamo!’ Čuvši ovo, Krišna je odmah uzeo nešto žita i otišao da zamijeni za malo voća. Dok je Krišna žurno prilazio prodavačici većina žita se prosula između Njegovih ruku. Usprkos tome prodavačica je napunila Krišnine ruke voćem i odjednom se njena košara za voće ispunila draguljima.” Iz ”Priče o najdivnijem”)

Počet ću onim što je osnova u svakodnevnom prženju, a što sam zapravo nikada nisam napravio; sa Ghijem koji se dobija pretapanjem maslaca. 1 kg butera stavimo u dublju posudu i kada provrije, smanjimo vatru i kuhamo sve dok ne prestane da se stvara pena.
Ovo je tipični ”klimatski recept” jer naime omogučuje da se maslac na toploj indijskoj klimi sačuva kako dolikuje…

Pogača Kurma
4 dl punozrnog brašna, 1 žličica soli, 1 žličica pecilneg praška, 2 žličice šečera. Sve to pomiješamo pa dolijemo mlake vode ili jogurta (140 ml) da se napravi čvrsto testo. Treba da se diže 4 sata, onda ga premesimo, napravimo manje loptice i i izvaljamo ih u palačinke promera oko 12 cm. Pržimo ih na ulju, i treba da napuhnu.

Zelena riža za 8 osoba
4 dl riže, 8 dl vode, mala glavica cvjetače, 2 dl mladog graška, 2 krumpira srednje veličine, 4 žlice gija (ili običnog putra) svežnjić peršina, 2 klinčića, 3 mahune kardamoma, 2 lovorova lista, pol žličice cimta, 2 zelene ljute papričice, malo soli
Cvjetaču očistimo a krumpoir naseckamo na komadiče. Zagrijemo gi ili putar i ispržimo usitnjenu ljutu papričicu. Kada pocrveni, dodamo začine: lovorov list, klinčiće, kardamom, cimet na kraju. Dodamo i rižu koju smo oprali, povrće, sol i vodu te prijamo na laganoj vatri.

Kari od krumpira
4 osobe: 6 krumpira srednje veličine, 1 krastavac, dl jogurta, 4 dl vode, 3 žlice putra, žlica kumina, po jedna žličica: kurkume, korijandera, ljute mljevene paprike, soli.
Sitno naseckani krumpir i pržimo ga na maslacu, dodamo kumin, i kada sve postane rumeno, dodamo kurkumu (najvažniji saastojak CURRY-ja) i ljutu (tucanu!) papriku. Poslije 2-3 minute dodamo vodu i sol. Kuha se otprilike pol sata na laganoj vatri. Onda dodamo jogurt i korojander pa kuhamo još deset minuta. Čim serviramo, pospemo naseckanim krastavcem. Uz jelo ide prijana riža i čapati (indijske lepinje), ali dobro idu i obične domaće lepinje, somun itd.
Čatni
su sporedna jela koja se služe uz rižu, povrće, kruh… Pravi se od voća i treba da bude ljut kao tasko pindžur na primjer! Ali umjesto da je preslan kao pinđur iz radnje, on je sladak kao đem od šljiva! Čatni od bresaka je posebno ukusan sa varivom od svjetače. Dobri su za probavu, misle Indusi, dok Englezi misle da je upravo on uzrok dijareje za pretoplih dana.

Čatni od jabuka 6 osoba
1 kg jabuka, 3 dl šečera, 2 žlice putra, 1 žličica anisa, 2 žličice kumina (rimskog?!, ali može i običan), žličica cimeta, 4-5 sušenih ljutih papričica.
Paprike operemo i rasečemo na 8 komada. Zagrijemo gi ili putar i ispržimo začine tako da prvo pržimo kumin, pa ljutu papriku pa nakraju anis. Dodamo i kockice jabuka s cimetom, dolijemo vodu, pokrijemo posudu i ostavimo kuhati dok jabolke ne omekšaju.

Čatni od banane
1 kg banana, 2 dl čane (200 grama čane od 2 litra mleka se dobija ovako: u kuhano mleiko sipamo sok od 2 limuna, pa kad se zgruša procijedimo kroz gazu; taj mladi sir je čana), 4 žlice šećera, sok od pola limone, po pola žličice ovih začina: miškatni prašek, cimet, kumin (rimski naravno!), anis, korijander, mljevene paprike, papra.
Čanu napravimo prvo. Banane ogulimo i zdrobimo i dodamo čanu i začine. promiješamo.

Kokosove slatke kuglice – za oko 50 kuglica
pol kile kokosa, 6 dl šečera, 100 gr putra, kamfora (nije nužno; može i esencija mente) papar sol.
Pomešati šečer i kokos, te pržiti u tavi dok se mešavina ne zgusne i ne počne da lepi. Dodamo onda putar, mentu, sol i papar i mešamo i dalje a kada se ohladi oblikujemo kuglice.

Sambal od banane
4 banane, ½ dl šečera, sok od 2 limone, 1 manji mljeveni muškatni orah, 50 gr maslaca.
Banane prelijemo sokom od limuna, šečerom, muškatnim orahom. Pečemo ih na maslacu dok ne potamne. To je dobar prilog uz neko slano jelo!

Džibe gadža
1 dl brašna, 1 dl šečera, ½ dl vode, žlica gija ili putra, gi za pečenje…
Brašno, putar i dovoljno vode za meko testo ulijemo u zdelu i zamesimo testo. Napravimo 16 kuglica i izvaljamo ih u prvokutnike, da budu tankli. Ispržimo ih na maslacu ili ghiju, i natopimo u sirupu od šečera i vode.

Kikiriki i grožđice
Za oko 30 kuglica: 100 gr kikirikija bez ljuske, 100 gr grožđica, 2 dl šečera, malo maslaca, 1 dl vode (za šečerni sirup).
Rastopimo maslac, dodamo kikiriki i ispržimo ga, dodamo onda i grožđice, i sirup od šečera i kuhamo dok se ne zgusne. Kad se ohladi, napravimo kuglice.
Zgusnuto mlijeko napravimo ovako: pola litre mlijeka pustimo vriti oko sat, i tako dobijemo 100 grama gustog mlijeka. Za Karamel
nam treba trikrat toliko. 1 dl šečera, 50 g maslaca, 100 grama oraha ili badema ili kokosa.
Na laganoj vatri propržimo šečer, pa kad požuti dodamo maslac i mleko. Kada se ohladi dovoljno da rukama možemo doatći, oblikujemo kuglice i pustimo da se dokraja ohladi.

Za pripremu začina koriste se tri načina: Chaunche, Masala i bez prethodne pripeme.
Osnovna masala I
Zelena ljuta paprika, kumin, asafoetida, anis
Osnovna masala II
Zelena ljuta paprika, anis, fenegrik (Trigonella monspeliaca)
Garam masala
Pomiješamo i u prah smaljemo slijedeće začine:
3 žlice korijandara, 2 crvene sušene papričice, 1 žlisu anisa, žlicu gorušice, 4 žlice rimskog kumina.
Slatka masala
U prah sameljemo slijedeće:
Po 1 žličicu: ljute paprike, rimskog kumina, koriandara, sjemena fenegrika, muškatnog orašeka, anisa, cimeta, karadmoma.
Začine je najbolje pržiti na maslacu, a ulje se nikada ne koristi u tu svrhu.

»Krišna je nekad znao ulazit u kuću susjeda i krao skutu, maslac i mlijkeko iz vrčeva u ostavi. Pastir bi Ga otkrio i ljutito uzviknuo: ‘Ovdje je kradljivac maslaca! Hajde da ga uhvatimo!’ Ali bi Krišna samo nastavio jesti skutu i maslac, a kadar bi se nasmiješio bi pastir odmah sve zaboravio.«

Badži od zelenog povrća
Za 4 osobe
4 svežnja špinata, 2 svježnjića peršina, 2 svježnjića lista od bijelih rotkvica, 6 žlica putra, 2 žlice korijandra, ¼ žličice ljute paprike, malo đumbira, 2-3 žličice soli.
Povrće operemo, uklonimo tvrde peteljke i krupno nasiječemo. Zagrijemo maslac (ili mješavini maslaca i ghija u omeru 2:1), dodamo začine i povrće i dobro promiješamo. Kuhamo otkrito na laganoj vatri dok voda ne ispari. Ponovo promiješamo i dodamo malo maslaca.

Upma gopital
Za 4 osobe
1 mala cvjetača, 1 dl graška, 2 dl krupice, 4 žlice putra, sok od limuna, 2 žlice putra (za kraj), po ½ žličice ljute paprike i kurkume, malo asafoetide, 2 zelene paprike, 2 žličice soli.
Zagrijemo maslac u dubokoj posudi. Dodamo usitnjenu cvjetaču i pirjamo da omekne. Dodamo zelene paprike, ljutu papriku i pirjamo još 5 minuta, miješajući. Dodamo vodu, grašak i ostale začine i kuhamo da i grašak omekša. Dodamo i krupicu lagano sipajući i miješajući drugom rukom da izbjegnemo grudice. Dodamo sok od limone i maslac i miješamo snažno da prestane biti kašasto (otprilike 5 minuta).

Kitri
Za 6 osoba
2 dl riže, 2 dl leće, 1 dl vode, 4 žlice maslaca, po 2 žličice kurkume i rimskog kumina, žličica mažurana, žličica zrna od gorušice, pola svežnja peršina, list lovora, malo soli.
Leću namočenu tokom noći u vodi ocijedimo, operemo i stavimo da se kuha, dodamo kurkumu i sol i pokrijemo posudu. Zagrijemo maslac te ispržimo kumin, pa dodamo mljevenu papriku i zrno gorušice i list od lovora. Kada se isprži, začine dodamo leći. Na pol skuhanoj leći dodamo opranu rižu, pokrijemo posudu i kuhamo dok riža ne bude gotova. Na kraju dodamo mažuran i peršin.

izvor net

Credit:Rangeecha

You may also like...

Leave a Reply

%d bloggers like this: