Slatko od ruža ili đulbe-šećer

Ovo je recept za slatko od ruža ili đulbe-šećer.

Za slatko od ruža koristi se posebna vrsta ruže, koju u Bosni nazivaju đulbešećerka. To je ona velika, mirisna ruža svijetlo roze boje, naravno uzgojena bez pesticida, nije ona sa razglednice u opjevanim avlijama.

Sastojci:

* 400 g ružinih latica
* 400 g šećera
* oko 300 ml vode
* sok 1 limuna

Priprema:

1.Odvojiti ružine latice od cvijeta, odstraniti one koje ne izgledaju zdravo. Isprati i raširiti da se posuše.
2.Izvagati suhe latice ruža i izvagati istu količinu šećera.
3.U veliku teglu staviti ružine latice, pa ih posuti šećerom i preliti vodom. Poklopiti i ostaviti da stoji na toplom mjestu 4-5 dana da se potakne vrenje.
4.Kada latice pobijele smjesu sa laticama i vodom u kojoj su stajale staviti u veliku posudu sa debelim dnom i na laganoj vatri kuhati uz miješanje dok se ne zgusne poput tečnog meda.
5.Dodati limunov sok, a zatim kuhati još 10-tak minuta.
6.Ostaviti da se ohladi i zgusne u posudi, a treba imati gustoću tekućeg meda, jer se služi u malenim posudicama sa žličicom.
7.Gotovo i ohlađeno izliti u čiste i suhe tegle.

izvor net

credit wallpaperflare.com

Slatko od dunja

Stillleben mit Quittengelee und Quitten

Sastojci: Kilogram lepih zrelih dunja, 700 grama šećera, čaša vode.

Način pripreme: Lepe zrele dunje operite, oljuštite, očistite, nasecite na kriške i položite u hladnu vodu. U posudu ulijte vode i stavite šećer i kuvajte dok se šećer potpuno ne rastopi, zatim položite na to oceđene dunje i prevrćite ih srebrnom kašikom da bi što više soka upile. Kuvajte dok ne postanu meke, ali se ne smeju raspadati. Izvadite pažljivo dunje iz soka i složite ih u tegle, a sok kuvajte dalje, sve dok ne postane gust kao med. Zatim sklonite posudu sa vatre i prohladite, prelijte dunje sokom i u svaku teglu stavite po jedan list zdravca; kad se sve prohladi, zaptijte što bolje možete.

izvor Stari kuvar

credit Newedel, Karl 

You may also like...

Leave a Reply

Discover more from kitchenmagic3.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading