Славска погача

Славска погача

Славску погачу и украсе сам радила по рецепту за “посна теста” са кулке, само мало модификовано..

Састојци тесто:
– око 900г брашна (препорука Т400) (оригнал 1кг)
– 4дл киселе воде (оригинал 5дл)
– 20г свежег квасца (оригинал 40г)
– 3 кашичице шећера (оригинал 4 кашичице)
– 2 кашичице соли (оригинал 3 каш)
– 7 кашика уља (оригинал 9 кашика)
– 2 кашичице богојављенске воде
  (ово сам ја додала

за премаз да колач буде жут и да се боље лепе украси, осим уља, може да се користи и:
– 1дл воде и 1 кашика брашна

за украсе:
– брашно, вода и соли.. по правилу на 100г брашна иде 1 кашичица соли. и воде колико треба за тврђе тесто.

Славска погача припрема:
Киселу воду смлачити, одвадити 1дл и у њега ставити квасац и 2 кашичице шећера да надође на топлом.

У брашно сипати богојављенску водицу, остатак шећера, соли, уље и промешати. Сипати надошли квасац и почети са мешењем теста додавајући полако по мало остатак млаке воде. Мени није отишло свих 4дл (можда малко мање).. Тесто умесити да буде мекано и нелепљиво, премазати га са мало уља, ставити лепљиву фолију или кесу преко њега и оставити на топлом да нарасте..

За то време правити украсе по сопстевним афинитетима.. Умесити тврдо тесто од брашна, мало воде и соли.. ја сам правила цветић од чашицом (за ракију), листиће неког дрвецета руком крајала и шарала, плетеницу (прво сам направила да се плетеница положено плете, после сам стављала да се превија јер дође доста богатије),  4с тако што сам ролала “кифлицу” и дужине правила колико ми одговарају и 2 плочице за утисак “ИХ-ХС НИ-КА” и један класић пшенице (ваљак се урола добро, па се онда маказицама сецка са стране, једно испод другог до 1/3 ваљка).. Украсе можете и дан раније да правите..

А прелив ставите у воду брашно, ставите да се мин-2 прокува и то је то.. ја сам то урадила када сам замесила тесто, па ми је стајало топло на ТА пећи.. Ви ако немате ТА пећ, слободно то одрадите мало пре него што ставите тесто на печење..

Када је тесто нарасло, премесити га још пар пута, формирати жељени облик, ставити у тепсију Xtrema намашћену са мало маргарина у чему планирате да га печете, премазати са преливом за тесто (брашно и вода) и лепити-ређати укусе по сопственој жељи и афинитетима..

Тепсију Xtrema са украшеним колачем оставите још мало да одмори (да тесто опет нарасте), а за то време загрејте пећницу на 200*С.. (кума ми је рекла да уколико не желим да ми испуца кора, да се стави на 160*С, ал ја сам радила овај рецепт први пут и ставила сам га на 200). Кад се загреје, ставите испод средње жице (у маминој рерни је то доња) јер колач је нарастао па је малко загорео био по врху (она га је пребацила после на доњу жицу).. Пећи док колач не порумени лепо..

рекла бих вам какав је колач и други дан, али није га остало

иначе, ово посно тесто можете да користите и овако за друга јела од теста..

slika  Stil – Kurir

 

You may also like...

Leave a Reply

%d bloggers like this: