Recepti za kulen i Slavonski kulen

Kulen
Sastojci:
1,5 kg svinjskog mesa
5 dkg češnjaka
1 dkg krupno mljevena papra
2,5 dg soli
2 dkg ljute crvene paprike
2 dkg slatke crvene paprike
1 svinjsko slijepo crijevo.

Opis:
Svinjsko meso (vratina ili plećka) narezati na sitne kockice, posipati mljevenom ljutom i slatkom crvenom paprikom, posoliti i popapriti. Dodati sitno isjeckani češnjak i dobro izmiješati. Mesom nadjenuti crijevo koje je prethodno držano u vodi. Paziti da ne ostane zračnih mjehurića. Nadjeveno crijevo povezati koncem i staviti sušiti na dim.

Slavonski kulen
Za 2 manja kulena potrebno je: 5 kg mesa bez kostiju, 10 dag soli, 8 dag slatke paprike, 7 dag ljute paprike, 5 dag češnjaka.
Za kulen se odabiru prvenstveno leđni dijelovi mesa, a tek zatim but, plećka ili vrat. Mesu se doda i nešto tvrde leđne slanine, Meso se mora dobro ohladiti i ocijediti (na 5 stupnjeva jedan do dva dana), a zatim se melje ili još bolje sitno nasjecka nožem. Od začina mesu dodajemo sol, češnjak i brižno odabranu crvenu papriku (po želji i nešto ljute).
U ovom plemenitom zalogaju skrivene su i male tajne. Mesna se masa dobro izradi (izmiješa) i ostavi odležati nekoliko sati, zatim se proba ukus i puni svinjsko slijepo crijevo. Kulen mora ležati osam dana u usoljenom mesu, a zatim se dobro poveže uzicom i stavlja na hladni dim od bukovine, grabovine ili jasena. Dovoljno ga je prodimiti desetak puta (svaki drugi dan). Zbog debljine traži i posebne uvjete zrenja. Dobro mu godi temperatura oko 16°C, a vlaga zraka 75-85%. Treba ga čuvati u hladnoj, mračnoj i prozračnoj prostoriji, zaštičenoj od insekata i glodavaca.

izvor net

You may also like...

Leave a Reply

%d bloggers like this: