Dva recepta za somune

Dva recepta za somune-

Prvi recept: Evo jednog koji sam probala u Sarajevu, pa ga prepisala iz jednih novina. Treba vam 1 kg finog bijelog brašna, 10 g germe/kvasca malo soli, po potrebi mlake vode. Kvasac razmutite u mlakoj vodi i ostavite na toplom mjestu 15-20 minuta. Brašno posolite po ukusu, izdubite i dodajte nabujali kvasac. Zamijesite malo rjjeđe tijesto dodajući mlaku vodu. Ostavite tijesto da odstoji. Nakon toga premijesite i oblikjte somune veličine 20-30 cm. Ponovo ostavite da odstoje, a prije stavljanja u pećnicu narezite ih nečim oštrim zamotano u mokru krpu. Stavljati u dobro zagrijanu pećnicu.

ja sam margareta, volim kuhati

Drugi Recept:U tijesto ide 50 grama friškog kvasca, pola kile brasna, vode po potrebi, sol i 2 zlice ulja.
Kvasac pripremite da se izdigne na toploj vodi ili malo mlijeka. Zatim dodati ulje, brasno i dobro izmjesati. Ostaviti da se tjesto digne, i premjesiti jos nekoliko puta. Kad je tjesto dignuto, napraviti male loptice od njega i razvaljati u velicinu manjeg tanjura. Pećnicu zagrijati na 250 stupnjeva i staviti unutra. Nakon pet minuta smanjiti za 50 stupnjeva, na oko 200. Pecite otprilike dvadesetak minuta, ovisno o pećnici, dok se dobiju boju. Kad su pečene, ostavite ih da se ohlade u kuhinjskoj krpi.
Ako želite da uz ćevape budu sočne , možete servirati tako da napravite smjesu od cajne zlice vegete i dcl vode. Kad ispecete cevape, u tavici kojoj ste pekli, ulite veliku zlicu te smjese. Zagrijte ulje od pecenja i smjesu. Lepinje presjecite po sredini i prepecite na tavi.

Slikovni rezultat za somuni

 

izvor net / slika net

You may also like...

Leave a Reply

%d bloggers like this: