Food for Soul

Hobotnica sa krompirom (na tri nacina )

HOBOTNICA SA KROMPIROM (na prvi nacin)
Uzmi hobotnicu ne vecu od 500 gr,naravno ako nadjes ociscenu.Kuvaj je u oko sat vremena i obavezno stavi plutu od vinske flase.Ja uvek stavim i 2 kasike sojinog sosa nekako mi je ukusnije.Hobotnica ispusta crvenu(bordo boju).Kad je skuvana iseckaj ne po zelji.Na tiganj stavi putera,crnog lika pola glavice,belog sto vise i oko 0.500l belog vina.Ubaci hobotnicu i 3 krompira iseckane kao za cips(otp.3mm).Kuvaj dok ne bude krompir mek,stavi vegete,belog luka….Na zdravlje!

Pečena hobotnica sa krumpirom  (na drugi nacin )
SASTOJCI:1kg hobotnice,1 kg krompira,1 velika kapula,sol,papar,1,5 dcl miješanog ulja ( maslinovo i suncokretovo ulje) i grančica ruzmarina.
PRIPREMA :Hobotnicu prije pripreme obavezno ostaviti 1 dan u zamrzivaču.Očišćenu hobotnicu od 1kg isječi na 3-4 dijela.Nauljiti škrovadu i staviti isječenu hobotnicu.Krompir isječi na fete.Malo posoliti i popapriti i pomiješati sa hobotnicom.Veliku kapulu isfetati na veče komade i rasporediti po hobotnici i krompirima.Ubaciti grančicu ruzmarina.Sve skupa malo još zaliti uljem i zatvoriti sa folijom .Foliju na nekoliko mjesta sitno probušiti.Staviti peči na temperaturi 200c* oko 50 minuta.Izvaditi iz peči, skinuti foliju, hobotnicu i krumpire okrenuti i ponovo staviti peči bez folije na temperaturi 180 c* oko 40 minuta .Kod soljenja treba paziti jer hobotnica pusti svoju slanost.
Servirati uz zelenu slatu i dobro vino.

Pečena hobotnica sa krumpirom  (na treci nacin )

Najbole je da svježu hobotnicu zamrzneš da neko vrijeme odstoji jer je onda mekša. Kuhaš je otprilike koliko kg.toliko sati.Očistiš svu onu crvenkastu opnu (koloko got se da ) i ižrežeš na željenu veličinu. nasjeckaš crvenog luka,bijelog luka,peršina,sol,papar maslinovo uje i kvasina.sve to izmiješaš zajedno u jednu posudu da se prožmu okusi.U međuvremenu skuhaš krumpir tako da nebude previše mekan.Narežeš ga na kockice i počinješ slagat,red hobotnice pa krumpir pa sve to zaliješ sa pripremljenim sastojcima .tako nekoliko puta dok imaš sastojaka . kasnije možeš još dodat maslinovo ulje ako ti se čini presuho jer dosta krumpir upije .dobar tek !

Povezana slika

izvor net

You may also like...

Leave a Reply

%d bloggers like this: